Episcopul Ignatie, raportându-se la Sf. Xenia: Un om smerit se gândeşte întotdeauna să îi ajute pe cei săraci

„Un om smerit este şi un om milos, bun, care se gândeşte întotdeauna să îi ajute pe cei săraci. Unde este smerenie autentică, Dumnezeu dă şi darul vindecării, aşa cum l-a dăruit Sfintei Xenia. Unde este mândrie, nu ne vindecăm nici noi, nici pe cei din jur”, a evidențiat joi Episcopul Ignatie al Hușilor.

Preasfinția Sa a oficiat slujba Vecerniei Mari şi a Litiei în Parohia Odaia Bursucani, cu prilejul celui de-al doilea hram al parohiei: Sfânta Xenia din Sankt Petersburg.

La finalul slujbei, ierarhul a vorbit despre principalele caracteristici ale vieţii Sfintei Xenia.

„În una din stihirile dedicate Sfintei Xenia imnograful a trasat profilul spiritual al acestei sfinte. Este numită «izvor de umilinţă», «bogăţie a milei» şi «râu de tămăduiri».

Sunt trei caracteristici care portretizează foarte bine profilul duhovnicesc al acestei sfinte” a spus Preasfințitul Părinte Ignatie.

Preasfinţia Sa a insistat asupra relaţiei dintre smerenie, milostenie şi vindecare, ca virtuţi care se intercondiţionează şi pe care Sfânta Xenia le-a pus în lucrare într-un mod aparte:

„Stihira din cadrul slujbei o numeşte pe Sfânta Xenia «izvor al umilinţei». Ea s-a smerit în faţa contemporanilor într-o formă foarte extremă”.

Prin raportare la viața Sfintei Xenia, ierarhul a menționat că nouă ne este greu să ne smerim chiar şi atunci când am merita să ne asumăm condiţia aceasta. Orgoliul a fost cauza menționată de Preasfinția Sa în acest caz.

„Când ne atrage cineva atenţia, ne supărăm foarte tare, căci ne răneşte orgoliul. Nu avem puterea de a recunoaşte şi de a ne asuma defectul sau greşeala făcută”.

„Părinţii Bisericii spun că a te smeri înseamnă a te considera cel mai mic. Să nu ai sentimentul grandorii, al măreţiei, că tu eşti cineva, că ai nevoie de atenţie deosebită”.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente