Episcopul Ignatie: Ortodoxia este un mod de viață, concentrat în acel „Vino și vezi!”

Într-un interviu acordat pentru syntopic.ro, Preasfințitul Părinte Ignatie a vorbit despre ce înseamnă cu adevărat Ortodoxia și cum se manifestă aceasta în viața tinerilor. „Ortodoxia este un primat al experienței în detrimentul teoriei”, explică Episcopul Hușilor, „este imperioasa dorință de a trăi această realitate”.

Interviul propune subiecte provocatoare cu privire la viața tinerilor în Biserica Ortodoxă.

Răspunzând la o primă întrebare, pornită de la premisa că Ortodoxia este neatractivă, Părintele Episcop afirmă:

„Credința, realitățile vieții spirituale nu pot fi încadrate în sertărașul cu micile sau marile atracții. Dacă ne vom raporta în această manieră la credință, totul devine extrem de ‹fluid›, ca să folosesc o metaforă dragă lui Zygmunt Bauman”.

„Ortodoxia este un mod de viață ai cărei pandantivi sunt: libertatea, interiorizarea și frumusețea. Niciuna din aceste trăsături nu are nevoie să fie demonstrată. Când ne aventurăm în retorica euforică a unui discurs care își propune să-i convingă pe oameni că Ortodoxia înseamnă libertate, interiorizare și frumusețe, de fapt, confirmăm că acestea nu prezintă mare relevanță pentru noi”.

Prin urmare, explică Episcopul Hușilor „Ortodoxia este concentrată în acel ‹Vino și vezi!›. Pentru a te convinge și a deveni un om liber, interiorizat și frumos, spiritual vorbind, este imperioasă dorința de a trăi aceste realități atât de intrinseci vieții tânărului”.

Totodată, Preasfințitul Părinte Ignatie vorbește despre direcțiile de ancorare a tinerilor în Biserică, fără a face abstracție de problematicile pe care tinerii și le ridică în ziua de azi.

„Nu putem fi absenți din agora dezbaterilor pe teme de bioetică, ideologii culturale, impactul secularizării asupra actului credinței, presiunea multiculturalismului, fenomenul migrației și relativizarea valorilor”, spune Preasfinția Sa.

De asemenea, ierarhul reiterează faptul că Ortodoxia nu este amorțită, ci este dinamică, „Pentru cel care are o minimă curiozitate va putea observa că viața Bisericii se desfășoară în coordonatele Evangheliei și ale kerygmei Apostolilor: să dea mărturie despre Hristos cel înviat și despre dimensiunea spirituală a omului, care, odată redus doar la biologic, rămâne o simplă entitate încastrată în imanent, în teluric”.

Discursul teologic nu trebuie să fie resimțit ca ideologie, prin urmare, educația teologică a tinerilor trebuie să fie „expresia unei experiențe redutabile a vieții lui Hristos”, adică, să nu existe „nicio sciziune între ceea ce vorbim și făptuim”.

Interviul se încheie prin întrebarea: „Ce ar putea face un ierarh pentru a stimula atât la modul cantitativ cât și calitativ prezența tinerilor în Biserica Ortodoxă?”

Răspunsul Episcopului Ignatie este cât se poate de clar:

Să fie prezent printre ei, să îi înțeleagă cu toate oscilațiile lor în materie de credință, să îi iubească mai ales atunci când se revoltă pe viață și pe Dumnezeu, să aibă răbdare ca să îi asculte

Foto credit: Episcopia Hușilor

Interviul integral poate fi lecturat aici.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente