Episcopul Ignatie la întâlnirea cu preoții din eparhie: Intrând în Sfânta Liturghie, suntem în Împărăția Cerurilor

Preasfințitul Părinte Ignatie a participat marți la întâlnirea semestrială a clericilor din Protopopiatele Vaslui, Bârlad și Huși. Episcopul Hușilor le-a vorbit preoților despre asumarea comportamentului liturgic și despre rugăciunea inimii.

„Tare bine ar fi, ca toată Liturghia să fie o tensiune interioară”, a explicat ierarhul, „să fie o preocupare de a conștientiza că, intrând în Sfânta Liturghie, suntem în Împărăția Cerurilor – fără să fie o metaforă”.

Atunci când punem totul sub harul slujirii liturgice, „ceea ce vine după aceasta poartă amprenta întâlnirii noastre cu Dumnezeu”, a subliniat Părintele Episcop.

Făcând referire la importanța rugăciunii, Preasfinția Sa a amintit de cuvintele Sfântului Teofan Zăvorâtul: „Gândul la Dumnezeu să fie mai limpede decât o durere de măsea pe care o ai”. Asemenea durerii, a explicat ierarhul, și „rugăciunea trebuie să fie o realitatea permanentă a ființei noastre”.

„Este greu. Niciunul dintre noi nu am ajuns la o asemenea măsură, pentru că relația noastră cu Dumnezeu este intermitentă”, a mai spus Preasfinția Sa.

„Să intrăm la Liturghie cu gândul că vrem să-L întâlnim pe Domnul, să-L vedem pe Dumnezeu, să simțim lucrarea Lui în ceea ce săvârșim. Nu este simplu ca pe tot parcursul slujbei să ne păstrăm starea de pace (Dumnezeu vine unde este multă pace în inima omului)”.

„Dacă rugăciunea nu este trăită, nu vom simți lucrarea ei în viața noastră. Dacă vom face lucrurile mecanic, în virtutea unor rânduieli prescrise, fără să simțim ceea ce este, ca stare, în spatele fiecărui cuvânt din Liturghie, nu vom ajunge oameni ai duhului”, a explicat la final Episcopul Ignatie.

Invitatul special al întâlnirii semestriale a clericilor din Protopopiatele Vaslui, Bârlad și Huși a fost Pr. Ioan Emil Jurcan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care a prezentat referatul cu tema „Conștiința creștină în lumea tensiunilor contemporane. Liturgicul ca asumare personală, dincolo de rit”.

Întâlnirea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, la finalul căreia Preasfințitul Părinte Ignatie le-a oferit celor prezenți volumele: Dialoguri la Cernica – de Dumitru Stăniloae și Marc-Antoine Costa de Beauregard și Paraclisul și Acatistul Sfântului Nume al lui Iisus (cu câteva texte de Filocalie) de Nicodim Aghioritul și Teolipt al Filadelfiei.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente