Episcopul Ignatie în Pastorala de Crăciun: Maica Domnului ne învaţă cel mai bine cum să-L colindăm pe Pruncul Iisus

„Cea care ne învaţă cel mai bine cum să-L colindăm pe Pruncul Iisus, în aceste zile de sărbătoare, este Preasfânta Sa Maică”, subliniază Episcopul Ignatie în Pastorala de Crăciun 2022.

Maica Domnului

Ierarhul precizează că în relatările Sfinţilor Evanghelişti Matei şi Luca „cea care tăcea şi contempla, în duh de isihie, bucuria naşterii lui Dumnezeu-Fiul ca Om printre noi oamenii a fost Maica Domnului”.

„Doar Maica Domnului era în stare de rugăciune isihastă, linişte lăuntrică şi răgaz duhovnicesc, veghind asupra Pruncului Iisus. Dacă nu ar fi fost în duh de contemplaţie, tăcere şi isihie, nu ar fi putut să adâncească în inima ei taina naşterii Fiului lui Dumnezeu printre noi oamenii”.

„Inclusiv icoana Naşterii Domnului este cea care o surprinde pe Născătoarea de Dumnezeu lângă peşteră, îmbrăcată în purpură împărătească, pentru că este Basilissa-Împărăteasa, Theotokos. Istovită, îşi odihneşte capul pe mână, iar privirea i se pierde în contemplarea Evangheliei mântuirii”, mai spune Episcopul Huşilor.

Liniştea, rugăciunea şi meditaţia

În mesajul pastoral transmis clerului şi credincioşilor din Episcopia Huşilor, Părintele Episcop evidenţiază că „Sărbătoarea Crăciunului este răgaz şi oprire din alergătura şi zdroaba pentru cele pământeşti”.

„A sărbători nu înseamnă a ne risipi şi a ne epuiza, cu întreaga fiinţă, în cele materiale, care îmbracă chipul unei preocupări culinare excesive pentru ziua de Crăciun sau al zarvei cumpărăturilor pentru a îngrăşa idolul festivismului exterior al unui praznic duhovnicesc, ce s-ar cuveni a fi cinstit prin linişte, meditaţie, interiorizare şi gândul la cei săraci, fără adăpost şi singuri”.

„Sărbătoarea Crăciunului este răgaz şi oprire din alergătura şi zdroaba pentru cele pământeşti, pentru a ne cufunda în cele cereşti şi duhovniceşti. De fapt, orice sărbătoare presupune aplicarea în viaţa noastră spirituală a cuvântului psalmistului David: Luaţi-vă răgaz şi cunoaşteţi Eu sunt Dumnezeu; preaînălţat voi fi între neamuri, preaînălţat pe pământ (Psalmul 45:11)”.

„Doar liniştea, rugăciunea şi meditaţia ne pot ajuta să pătrundem, cu adevărat, în miezul tainic, incandescent şi frumos al sărbătorii Naşterii Fiului lui Dumnezeu ca Om desăvârşit printre noi oamenii cei nedesăvârşiţi. Doar rupţi, măcar pentru puţină vreme, de lumea mediilor digitale şi de rumoarea grijilor lumeşti, conştientizăm că putem favoriza şi spori bucuria, căldura şi dragostea în vatra binecuvântată a familiei şi în matca luminoasă şi sigură a comuniunii cu prietenii”.

Trei duşmani care sabotează liniştea omului

PS Ignatie aminteşte în scrisoarea pastorală de „trei duşmani care sabotează sistematic şi subliminal liniştea omului societăţii tehnologizate”. Aceştia sunt: bruiajul emoţional, zgomotul informaţional şi vacarmul culturii divertismentului.

„Aceşti trei duşmani ne transformă într-o specie nouă, cea a barbarilor, aşa cum o numea cineva foarte sugestiv, ale cărei obiective clare sunt: pierderea sufletului, pentru că doreşte să facă abstracţie de el, trăirea doar pe orizontală şi ignorarea rădăcinilor şi a istoriei.

Pentru a putea trăi starea de linişte şi contemplaţie a sărbătorii Crăciunului, Episcopul Huşilor spune că „este nevoie să ne descotorosim de aceşti trei duşmani, care ne aruncă în tulburare, nelinişte şi într-un noian de gânduri rele”.

Pastorala este disponibilă integral, aici.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente