Episcopul Ignatie explică de ce ne pierdem liniștea: Indicii de la Sfântul Ioan Scărarul

„Suntem extrem de agitați, trăim într-un context învolburat, nu ne găsim întotdeauna clipele de răgaz și frumusețea sufletului. Tânjim să avem, în suflet, multă pace și liniște. Dacă este în sufletul nostru, va fi și în familie, la locul de muncă sau în societate”, a afirmat duminică Episcopul Ignatie.

Ierarhul a liturghisit în Duminica Sfântului Ioan Scărarul la Capela din cimitirul Parohiei Fedești, Protopopiatul Huși. Sfânta Liturghie a fost precedată de slujba de sfințire a capelei.

La predică, Episcopul Huşilor a valorificat îndemnurile Sfântului Ioan Scărarul, consemnate în lucrarea Scara, referitoare la dobândirea liniștii interioare.

„Dobândirea reală a liniștii în sufletul omului se realizează atunci când aceasta devine o stare de profunzime a vieții noastre – când devenim impasibili și nu ne mai deranjează zgomotul din jur”.

„Dacă ne deranjează, înseamnă că nu o avem în chip deplin. Dacă nu ne mai deranjează, atunci înseamnă că am dobândit liniștea”.

Preasfinţitul Părinte Ignatie a vorbit şi despre indiciile Sfântului Ioan Scărarul prin care putem realiza cum putem pierde liniștea din suflet.

„Unul dintre acestea este mânia, faptul că ne tulburăm și ne enervăm foarte repede din lucruri de nimic. Ne năpustim asupra celor din jur și avem tendința, tot timpul, de a-i corecta, de a-i pune la punct, de a-i dădăci”.

„Un alt indiciu este închipuirea de sine. Ne facem o părere deosebită față de noi înșine, care nu corespunde cu realitatea. Ne urcăm pe un soclu despre care știm în adâncul conștiinței că nu ni se cuvine, că ne-am cocoțat mult prea sus”.

„Un alt indiciu este fățărnicia. Suntem ipocriți, falși. Una spunem, alta facem, și nu poate fi liniște în viața noastră”.

„Un ultim indiciu este ținerea de minte a răului. Nu îl uităm o veșnicie pe cel care ne greșește și încercăm să ne luăm revanșa pe  toate căile. Păcatul acesta ne chinuie foarte mult. Sunt atâția oameni care trăiesc nefericiți și neliniștiți, pentru că nu pot uita răul făcut de cineva. Se autoflagelează. Dacă avem în noi aceste patimi (mânia, închipuirea de sine, fățărnicia și ținerea minte a răului), suntem neliniștiți. Este nevoie să scăpăm de acestea”.

PS Ignatie  a semnalat indiciile prin care identificăm starea de echilibru interior.

„Sfântul Ioan Scărarul ne dă indiciile după care ne putem da seama că suntem oameni liniștiți, cu pace: semnele, stadiile și dovezile celor care au liniște sunt acestea: mintea nebântuită de valuri, un cuget curat, neprihănit, rugăciunea nesăturată, (…) a încetat în ei lăcomia pântecelui. Cei care se liniștesc au îndemn lăuntric spre teologhisire; au dreapta socoteală, (discernământul, echilibrul); în omul liniștit piere multa grăire”.

„Tot Sfântul Ioan Scărarul ne spune: puterea împăratului stă în bogăție și în mulțimea supușilor săi. Puterea celui care are liniștea stă în bogăția rugăciuni.

„Cu cât ne rugăm mai mult, cu atât suntem mai liniștiți. Cu cât nu ne rugăm, cu atât suntem mai învolburați și neliniștiți”, a îndemnat Episcopul Ignatie.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente