Episcopul Ignatie: Dacă eşti un om cu adevărat virtuos, întotdeauna îl pui în valoare pe cel de lângă tine 

Episcopul Ignatie a realizat în 9 februarie o evaluare duhovnicească a celor două persoane centrale menţionate în Evanghelia duminicală, vameşul şi fariseul. 

„Dacă esti un om cu adevărat virtuos, întotdeauna îl pui în valoare pe cel de lângă tine, nu îl desconsideri”.

„Virtuțile pe care le-a inșirat acest fariseu, ca într-un  vernisaj, erau virtuți făcute la suprafață”, a spus Preasfinţia Sa cu privire la atitudinea fariseului.

În ceea ce-l priveşte pe vameş, Episcopul Huşilor i-a admirat capacitatea acestuia de a-şi recunoaşte păcatele și „de a-I mărturisi lui Dumnezeu că nu merită să vadă cerul”.

Fariseul, până într-un anume punct, a fost un om destul de corect. „Spunea că postește, că nu este hoț, că nu este desfrânat. Până în acest punct al mărturisirii, era corect, cinstit, nu făcea nimic din ceea ce, probabil, intuia că făcea vameșul, care stătea smerit, în spate”.

El păcătuieşte când se laudă cu propriile virtuţi, plasându-se „într-o zonă de superioritate”, a spus ierarhul în timpul Sfintei Liturghii oficiate în biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bilbor, județul Harghita.

Alături de Preasfinţia Sa, a liturghisit şi Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Pornind de la mesajul biblic, Părintele Episcop a prezentat riscurile imitării atitudinii fariseului în comunicarea prin intermediul reţelelor de socializare.

„Mesajul central al acestei parabole este să nu ne înălțăm pe noi înșine, să nu ne punem mereu în valoare, cât de grozavi suntem. Aceasta este ispita secolului în care trăim”.

„Dacă vă uitați pe rețelele de socializare, toate sunt gândite în așa manieră încât să umfle egoul nostru, părerea noastră de sine, să ne preocupe tot timpul cum să ne livrăm celorlalți”,

„Ne transformăm, pe aceste rețele, într-o marfă pe care trebuie să o ambalăm cât mai bine”, a atras atenţia Episcopul Ignatie.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente