Episcopul Gurie a primit titlul de cetăţean de onoare al localităţii natale

Episcopul Devei şi Hunedoarei cetăţean de onoare al comunei natale

Preasfințitul Părinte Gurie a primit duminică titlul de „Cetățean de onoare” din partea primăriei comunei Chiuiești, judeţul Cluj. Decernarea titlului a avut loc cu prilejul sărbătorii fiiilor satului Huta, de unde este originar Episcopul Devei și al Hunedoarei.

În fiecare an, la inițiativa Preasfințitul Părinte Gurie și cu susţinerea preotului paroh Cosmin Boga, fiii satului se adună în localitatea și participă la Sfânta Liturghie, oficiată în pridvorul bisericii din sat în sobor de episcopi și preoți.

Cu prilejul celei de-a V-a ediţii a sărbătorii, slujba a fost oficiată duminică, 29 aprilie, de cinci arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române.

Soborul condus de Arhiepiscopul Tomisului a fost format din:

  • Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei,
  • Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei si Harghitei,
  • Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei,
  • Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Omilia a fost rostită de IPS Teodosie care a evidenţiat principalele învăţături regăsită în pericopa duminicală.

Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a vorbit despre biserica din localitate „care adună de atâția ani în jurul ei credincioșii comunității” și făcut referire la cuvintele patristice care denumesc familia drept „Biserica de acasă”.

Parohia Huta a fost înfiinţată în anul 2001, până atunci funcţionînd ca filie a Parohiei Strâmbu. Biserica din Huta a fost construită între anii 1970-1974 în vremea păstoririi preotului Iosip Alexandru. A fost sfinţită în anul 1974, apoi a fost resfinţită după împodobirea cu pictură şi pridvor în anul 1991.

Foto credit: Episcopia Devei şi Hunedoarei

Comentarii Facebook


Știri recente