Episcopul Grigorie Leu a fost comemorat la Huşi | PS Ignatie: „A fost miracolul conştiinţei Episcopiei Huşilor”

Episcopul Grigorie Leu a fost comemorat joi la Huşi cu prilejul împlinirii a 69 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. În memoria celui de-al 49 Ierarh al eparhiei a fost organizat simpozionul cu titlul: „Grigorie Leu, Episcopul Hușilor, martir al neamului românesc”. În cuvântarea sa, PS Ignatie l-a numit pe distinsul ierarh „miracolul conştiinţei Episcopiei Huşilor”.

Evenimentul  a început la ora 10.00 în Catedrala Episcopală din Huși, unde PS Ignatie a oficiat slujba Parastasului în memoria vrednicului de pomenire Episcop Grigorie Leu.

De la  10.30, în sala de ședințe a Protopopiatului Huși, în prezența unui public numeros, a fost omagiată personalitatea ierarhului Grigorie Leu ce a păstorit eparhia între anii 1940-1949, până la desființarea abuzivă a acesteia de către regimul comunist.

În deschidere, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor a susținut comunicarea intitulată „Episcopul Grigorie Leu – „patriarhul alb” al suferinţei pentru credinţă şi neam”.

Episcopul Grigorie Leu a fost miracolul conştiinţei Episcopiei Huşilor şi nu numai, care ne-a salvat de la ignoranţa unei credinţe trăite în manieră mecanicistă, dacă avem în vedere toate cuvântările şi pastoralele pline de nerv spiritual şi naţional, adresate preoţilor şi credincioşilor din vremea sa, ne-a salvat de la derapajul curajului în laşitate şi frică, atunci când totul în jurul lui a fost în constrast sfidător cu principiile de demnitate şi verticalitate spirituală umană (…).

A urmat domnul colonel (r) Mihai Gheorghiu care și-a intitulat intervenția: „Episcopul Grigorie Leu, un exemplu și pentru generația actuală”, iar apoi domnul profesor Costin Clit a susținut prelegerea „Episcopul Grigorie Leu și autoritățile politice ale timpului”.

Intervențiile din partea publicului au scos în evidență personalitatea complexă a Ierarhului Grigorie Leu precum și puternica actualitate a atitudinii și cuvântărilor sale.

Spre final a fost prezentată și o mărturie video, un fragment dintr-un interviu luat domnului profesor universitar Dragoș Alexandrescu (1924-2014), muzicolog,  despre momentul hirotonirii sale ca diacon de Episcopul Grigorie Leu, la Huși în 1947.

În încheierea Simpozionului, Părintele Episcop Ignatie a anunțat proiectul cultural al Episcopiei Hușilor în ceea ce privește personalitatea Episcopului Grigorie Leu, în anul următor, 2019, împlinindu-se 70 de ani de la mutarea sa la cele veșnice. Pentru acel moment se are în vedere alcătuirea unei lucrări reprezentative care să cuprindă editarea cuvintelor pastorale ale vrednicului Ierarh, o radiografie a perioadei cât a păstorit la Huși, precum și un mănunchi de studii și articole ce au în centru complexa sa personalitate.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…