Episcopul de Bălți a sfințit un bust al lui Valeriu Gafencu la Sângerei

Episcopul Antonie de Bălți a sfințit joi, 01 octombrie, bustul lui Valeriu Gafencu, instalat în faţa Casei de Cultură din oraşul Sângerei şi s-a rugat pentru sufletul său. 

Lucrările de instalare a bustului lui Valeriu Gafencu la Sângerei au fost coordonate de Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei Monumentum din Chişinău.

PS Antonie a apreciat munca depusă. Ierarhul și-a exprimat speranţa că acest bust îi va determina pe tinerii din Sângerei să descopere frumuseţea credinţei ortodoxe, aşa cum a făcut Valeriu Gafencu.

Printre cei care au vorbit în cadrul evenimentului de inaugurarea bustului lui Valeriu Gafencu la Sângerei au fost: Grigore Corcodel, Preşedintele raionului Sângerei, Arcadie Covaliov, Primarul oraşului, Pr. Prof. Mircea Bejenariu de la Suceava, Boris Volosatâi, deputat în Parlamentul României și Iulian Rusanovschi, Preşedintele Asociaţiei MONUMENTUM ş.a.


Valeriu Gafencu s-a născut la 24 ianuarie 1921 în Sângerei şi a trecut la cele veşnice la 18 februarie 1952, Târgu Ocna, Bacău. A fost un mărturisitor al credinţei ortodoxe, supranumit de Nicolae Steinhardt, „Sfântul închisorilor”. A fost fiul lui Vasile Gafencu, politician român, deputat în Sfatul Ţării din partea Comitetului Executiv al Sfatului Ofiţerilor şi Ostaşilor Moldoveni din Odesa și la 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România. Vasile Gafencu a fost deportat în Siberia de forţele de ocupaţie sovietice în toamna lui 1940.


Foto credit: Episcopia de Bălți

Comentarii Facebook


Știri recente