Episcopul Basarabiei de Sud a conferențiat despre Sfânta Scriptură la Universitatea din Cahul

Preasfințitul Părinte Veniamin a vorbit sâmbătă, de Ziua Bibliei, despre importanța lecturii Sfintei Scripturi. Prelegerea a avut loc în cadrul Conferinței „Sfânta Scriptură – adevăr capital, dogmă esențială și fundamentală”, desfășurată la Universitatea din Cahul.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Basarabiei de Sud, prin Departamentul Cultural și mass-media, în parteneriat cu Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, și a fost transmis live pe pagina de Facebook a eparhiei.

„Sfântul Ioan Gură de Aur, pe care noi îl prăznuim astăzi, zicea un lucru foarte important: Dacă omul nu ar fi căzut în păcat, nu ar fi avut nevoie de Sfânta Scriptură scrisă, pentru că o avea sădită în ființa lui și ar fi putut să exprime adevărul revelat ca unul care trăiește credința”, a spus Episcopul Basarabiei de Sud în deschiderea prelegerii sale.

„Lucrul acesta îl vedem din viața Sfintei Maria Egipteanca. Ea nu a citit niciodată Sfânta Scriptură, dar, când s-a întâlnit cu un preot, a început să-i vorbească din Scripturi”, a explicat ierarhul.

Prof. Dr. Sergiu Cornea, Rectorul Universității, și-a exprimat dorința unei colaborări mai intense între Biserica Română și instituția pe care o conduce.

Au mai prezentat comunicări profesorii universității, misionari laici și preoții participanți.

Prof. Ludmila Chiciuc a vorbit despre traducerile românești ale Sfintei Scripturi, prof. Liudmila Bălțatu a prezentat comunicatul „Fiorul biblic în literatura română”, prof. Victor Axentii a tratat tema retoricii biblice, iar Părintele Consilier Grigore Marin, Protopop de Cahul, a prezentat un referat cu tema: „Preoția sacramentală în Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel”.

În cadrul conferinței a mai vorbit Vasile Dincă, directorul Asociației Pro Lumina din Cahul, care a susținut prelegerea „Biblia – Cartea vieții”.

La finalul evenimentului, Preasfințitul Părinte Veniamin le-a oferit diplome și câte o biblie participanților la Conferință.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința de lucru din 14-15 noiembrie 2006, a stabilit ca în data de 13 noiembrie, ziua pomenirii Sfântului Ioan Gură de Aur, să fie marcată Ziua Bibliei.

Scopul Zilei Bibliei este să reamintească fiecăruia datoria morală și de conștiință de a citi Sfânta Scriptură, având în vedere rolul acesteia în viața liturgică și formarea duhovnicească a credinciosului.

Foto credit: Facebook / Episcopia Basarabiei de Sud

Comentarii Facebook


Știri recente