Episcopul Andrei al Covasnei a slujit în a treia zi de Crăciun la mănăstirea ctitorită de primul Patriarh al României în Toplița

Episcopul Andrei al Covasnei a slujit în a treia zi de Crăciun la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Toplița, aşezământul monahal fiind ctitorit de Patriarhul Miron Cristea în anul 1928.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, fratele Ovidiu, viețuitor în cadrul aşezământului monahal, a fost tuns rasofor, primind numele de Astion, informează Episcopia Covasnei şi Harghitei.

În omilia sa, ierarhul a evidenţiat jertfelnicia Sfântului Ştefan, dar şi curajul său în mărturisirea dreptei credinţe.

Totodată, preasfinţitul Părinte Andrei a subliniat că Arhidiaconul Ştefan a fost primul martir creștin.

„Scriitorul Tertulian spune Sângele mucenicilor este sămânță pentru alți creștini. Jertfa Sfântului Ștefan și a altor Sfinți mucenici a înmulțit numărul creștinilor. De ce? Pentru că cei ce mureau mărturiseau convingerea pentru care se jertfeau. Credeau cu tot sufletul în Mântuitorul Iisus Hristos, iar credința înlătura de la ei lașitatea și frica”, a explicat ierarhul.

Mănăstirea Topliţa

Biserica Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie” a fost construită din lemn de molid, în anul 1847, de preotul Gheorghe Ujică, ca biserică parohială în comuna vecină Stânceni.

După ce parohia Stânceni şi-a construit biserică nouă, în anul 1910, Patriarhul Miron Cristea a adus biserica din lemn în Topliţa şi a reclădit-o pe pământul său natal, cu gândul de a întemeia o mănăstire, dar şi de a salva un valoros monument de arhitectură.

În anul 1923, s-au început lucrările de zidire a clopotniţei, a stăreţiei, a clădirilor gospodăriei, precum și cele de împrejmuire a terenului.

Stăreţia a fost construită din materialul casei în care s-a născut Patriarhul Miron Cristea.

Pictura veche, încă înainte de mutarea bisericii, s-a deteriorat şi a fost repictată de pictorul Dimitrie Belizarie.

Catapeteasma a fost refăcută, sculptată la München şi pictată de către pictorul George Russu.

Vechea catapeteasmă, cărţile de ritual scrise în chirilică şi vechile icoane ale bisericii se păstrează în Muzeul Mănăstirii.

Aşezământul monahal a fost sfinţit în 1928.

Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei

Comentarii Facebook


Știri recente