FOTO | Episcopul Andrei a binecuvântat altarul de vară al Mănăstirii Mărcuş ocrotit de Sf. Ioan Maximovici

În Duminica Sfinţilor Români, Episcopul Andrei al Covasnei a sfinţit altarul de vară al Mănăstirii Mărcuş ocrotit de „Sfântul Ierarh Ioan Maximovici” și „Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel”, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În omilia rostită la Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a reamintit că Duminica Sfinţilor Români a fost stabilită prin hotărârea sinodală din 1992.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 19-20 Iunie 1992, după ce a trecut în rândul sfinților o mulțime de nevoitori pentru Hristos, de la țărani mărturisitori, călugări și călugărițe, ierarhi și domnitori, a considerat că este potrivit să avem și o duminică a Sfinților Români, iar aceasta să fie a doua duminică după Cincizecime.

Preasfinţia Sa a evidenţiat că poporul român nu a fost încreştinat „la comanda regelui, a împăratului sau a domnitorului”.

El a subliniat că predica Sfântului Apostol Andrei „a rodit duhovnicește în civilizația noastră, în mulțimea sfinților martiri, cuvioși și cuvioase din sfintele noastre mănăstire, în mulțimea ierarhilor sfinți, a domnitorilor apărători ai credinței, a bunilor credincioși care în vremuri grele au mărturisit credința, au construit biserici și mănăstiri și au iubit neamul românesc”.

În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Petru Emanuil Galanton a fost hirotonit diacon.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția sa a hirotesit stavroforă pe maica stareță Monahia Serafima Comșa.

Foto credit: Episcopia Covasnei şi Harghitei

Comentarii Facebook


Știri recente