Episcopia Hușilor, implicată în combaterea violenței asupra copiilor

Preoții din Episcopia Hușilor se vor implica în acțiuni de combatere a violenței asupra copilului. În urmă cu două zile, la Bârlad a avut loc o întâlnire a Grupului de Intervenție Rapidă din care fac parte mai multe instituții din județul Vaslui. Acest grup de intervenție s-a înființat ca urmare a creșterii numărului de abuzuri asupra copiilor, potrivit „Ziarul Lumina”.

La Complexul de Servicii Comunitare Bârlad, din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului (DASPC) Vaslui, a avut loc marți, 9 aprilie 2013, o întâlnire de informare cu privire la constituirea unui Grup de Intervenție Rapidă (GIR). Acest grup de intervenție este destinat să organizeze acțiuni specifice de combatere a celor mai grave forme de violență asupra copilului, urmând să funcționeze în cadrul DASPC Vaslui. Partenerii acestui grup de inițiativă sunt Episcopia Hușilor, Instituția Prefectului Vaslui, DASPC Vaslui, Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui, Inspectoratul Județean de Poliție Vaslui, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui și Serviciul de Ambulanță Vaslui. La această întrunire au participat, cu binecuvântarea Preasfințitului Corneliu, Episcopul Hușilor, un grup de preoți din Protopopiatul Bârlad.

În cadrul întrunirii, pr. Ionuț Dima de la parohia Ibănești, Protopopiatul Bârlad, județul Vaslui, a amintit că Eparhia Hușilor implementează proiectele: „Hristos împărtășit copiilor”, „Alege școala!” și „Brațele părintești”. Prin intermediul acestora, se dorește prevenirea abandonului școlar și conștientizarea rolului esențial pe care îl au familia, Școala și Biserica în formarea copiilor. Episcopia Hușilor, prin implicarea și la inițiativa Preasfințitului Corneliu, poartă de grijă unui număr de 100 de copii din familii defavorizate în cadrul proiectului „Brațele părintești”.

Creștere a formelor grave de abuz

Grupul de Intervenție Rapidă este o structură operativă, înființată la inițiativa Instituției Prefectului Vaslui, din dorința de a preîntâmpina forme de violență asupra copilului. GIR dorește să sensibilizeze toți factorii responsabili din comunitățile locale din județul Vaslui prin oferirea unui suport legislativ teoretic și intervențional. Pe plan local, din Grupul de Intervenție Rapidă fac parte toți factorii responsabili: primarul, asistentul social, polițistul, preotul s.a. În momentul în care este identificat un caz de abuz asupra unui copil (de orice formă de violență fizică sau emoțională) sunt anunțate instituțiile competente pentru stabilirea măsurilor care se impun. „Acest grup de intervenție rapidă a fost înființat întrucât în județul Vaslui au fost foarte multe cazuri de copii abuzați. Din acest grup de intervenție face parte și preotul pentru că el este cel care merge în casele oamenilor și îi cunoaște foarte bine pe enoriași. Preoții prezenți la întrunire au venit cu exemple din parohie în care au arătat cazuri de copii sau femei abuzate. Statisticile prezentate în cadrul întâlnirii au arătat că județul Vaslui se află printre locurile fruntașe în ceea ce privește violența față de copii și mortalitatea infantilă”, a declarat pr. Ionuț Dima. Grupul de Intervenție Rapidă va organiza întâlniri informative la întrunirile preoțești din cadrul Episcopiei Hușilor, dar și în școlile din județ.

Comentarii Facebook


Știri recente