Emisiune numismatică dedicată Sfinților Brâncoveni

Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni este marcat și de Banca Națională a României. Instituția a lansat în acest sens în circuitul numismatic două monede din aur și din argint. Aversul celor două monede reprezintă Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București și icoanele ocrotitorilor lăcașului de cult. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Ierarh Nicolae, candela de deasupra mormântului voievodului Constantin Brâncoveanu aflat în Biserică și valoarea nominală. Cea din argint 10 lei, iar cea din aur 100 lei. Reversul redă portretele Sfinților Martiri Brâncoveni așa cum sunt reprezentate în tabloul votiv din Biserica Sfântul Gheorghe Nou. Monedele sunt însoțite de broșuri de prezentare a emisiunii numismatice redactate în limbile română, engleză și franceză.

„Este un moment deosebit pentru că ne aducem aminte istoria noastră, ne aducem aminte că avem de ce să fim mândri că suntem români. Nu avem poate o istorie la fel de bogată ca a altor țări mari din Europa, dar istoria noastră ne arată că românii au avut demnitate de-a lungul existenței poporului român pe aceste meleaguri. Și un reprezentant al acestei demnități românești este Constantin Brâncoveanu care nu a acceptat să renunțe la credința strămoșească atunci când era amenințat chiar cu moartea și a preferat să moară decât să treacă la altă religie și în modul acesta să devină un om laș. Banca Națională, prin această emisiune, ne aduce aminte nouă românilor că avem înaintași de care avem de ce să fim mândri și mai ales avem ce să învățăm de la ei”, a declarat pentru TRINITAS TV Mugur Șteț, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României.

Punerea în circulație în scop numismatic a acestor monede din aur și argint se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Comentarii Facebook


Știri recente