Eminescu a fost comemorat la Parohia Mărcuța. Au participat copiii cu cele mai bune rezultate școlare

Parohia Mărcuța din Capitală a organizat marți un eveniment cultural-comemorativ dedicat lui Mihai Eminescu, la 132 de ani de la mutarea acestuia la cele veșnice de pe locul actualei parohii, fostul Sanatoriu Mărcuța.

„Se spune că Eminescu este sufletul poporului român. Astăzi, cu prilejul zilei de trecere a marelui poet la Domnul, ne-am rugat pentru sufletul său, dar și pentru toți înaintașii noștri. De aceea, parastasul l-am oficiat la mormântul închinat eroilor din toate timpurile și din toate locurile”, a declarat pentru Trinitas TV Părintele Paroh Dan Gheorghe.

„Eminescu este o expresie a unității și credinței”, a adăugat el.

Parohul a mai amintit că poetul a spus despre Biserica Ortodoxă că este maica neamului românesc și că a vorbit pentru prima dată despre necesitatea construirii unei Catedrale Naționale.

La eveniment a susținut un recital și Corul Pnevma, iar la final copiii cu cele mai bune rezultate la învățătură din cadrul parohiei au fost premiați de organizatori.

„Am invitat la acest moment de comemorare și elevii, viitorul Bisericii și al națiunii, pentru a înțelege că respectul și cunoașterea înaintașilor este o datorie morală, o ancorare în prezent și o proiectare sigură în viitor”, a mai spus părintele.

„Am asociat comemorarea poetului cu evidențierea elevilor merituoși, care au participat la olimpiadele școlare și au obținut media zece, pentru a le arăta că sunt în atenția noastră, pentru a se bucura de respect și cinste nu numai din partea familiei și a școlii, ci și de la comunitatea parohială”, a precizat Părintele Dan Gheorghe.

Părintele Mihai-Cristian Popescu, Protopopul Sectorului II al Capitalei a participat la eveniment și a declarat: „Felicităm pe părintele paroh pentru evenimentul organizat astăzi și așteptăm cu nerăbdare reînceperea în toamnă a Serilor culturale de la Parohia Mărcuța”.

Comemorarea Poetului Național este o tradiție la Parohia Mărcuța. Pe locul actualei parohii a fost sanatoriul cu același nume, unde a fost ultima oprire a poetului înainte de plecarea la cele veșnice.

Foto credit: Facebook / Parohia Mărcuța (arhiva 2016)

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…