Elevii și studenții teologi din Caransebeș și-au cinstit ocrotitorii. Manifestare culturală închinată Sfinților Trei Ierarhi

După Slujba Vecerniei, la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, pe soleea Catedralei Episcopale Învierea Domnului și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul din Caransebeș s-a desfășurat duminică, 29 ianuarie 2017, o manifestare cultural-duhovnicească închinată ocrotitorilor tuturor instituțiilor de teologie, după cum ne-au transmis diac. Pavel Canea și Darius Herea.

În cadrul spectacolului organizat de elevii și studenții teologi caransebeșeni, coordonați de părinții profesori, a fost omagiată viața și activitatea Sfinților Trei Ierarhi, vorbindu-se de asemenea despre teologia sfintelor icoane, ținând seama că anul acesta este închinat sfintelor icoane, iconarilor şi pictorilor bisericeşti.

În prima parte părintele Vicențiu Românu, profesor la Seminarul de Teologie Episcop Ioan Popasu din Caransebeș, alături de elevi seminariști au susținut dizertații despre viața și lucrarea teologică a celor trei arhierei, precum și o prelegere despre cultul sfintelor icoane, bazată pe scrierile sfinților părinți, Sfântul Ioan Damaschin și Sfântul Teodor Studitul, apărători ai icoanelor.

În cuvântul rostit, ierarhul a subliniat că prezentarea a fost una sintetică, teologică și foarte profundă, deoarece s-a plecat de la scrierile Sfinților Apostoli și Evangheliști, de la scrierile Noului Testament și de la părinții apostolici.

Abordarea a culminat cu citate din Sfinții Trei Ierarhi din perioada de aur a bisericii și s-a încheiat această abordare teologică cu citate importante și definitorii pentru ortodoxia noastră din sfinții anului 2017, Sfântul Ioan Damaschin și Sfântul Teodor Studitul. Iubim cultul sfintelor icoane pentru că așa ne-au învățat sfinții părinți de la sinodul al 7-lea ecumenic și ne închinăm sfintelor icoane și le cinstim pentru că ele sunt cu adevărat ferestre spre divinitate, sunt porți deschise către Împărăția lui Dumnezeu. Îi felicităm pe părinții profesori că i-au pregătit pe elevii și studenții teologi, care ne-au vorbit foarte frumos și ne-au adus argumente importante în tot ceea ce înseamnă cultul sfintelor icoane în Biserica Ortodoxă, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În cea de-a doua parte, Corul Secției de Teologie din Caransebeș, dirijat de părintele profesor Gheorghe Tistu, au interpretat o serie de piese dedicate acestei sărbători care a încheiat luna ianuarie. La această manifestare a fost prezent și Episcopul Caransebeșului, preoți profesori, elevi și studenți teologi, precum și credincioși din Caransebeș care s-au bucurat să-i cinstească pe Sfinții Trei Ierarhi și în acest mod.

Comentarii Facebook


Știri recente