Elevii rromi, în atenția Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului

Elevii de etnie rromă din județul Cluj vor fi ajutați în adaptarea și integrarea lor în mediul școlar. Aceștia vor primi sprijin din partea unor specialiști, ce vor fi formați în vederea implementării în cadrul școlilor clujene a metodei „Nurture”, derulată cu succes de mai mulți ani în școlile din Marea Britanie. Metoda se adresează comunităților cu un grad ridicat de delincvență și copiilor cu probleme de comportament, care nu se pot adapta la clasă. Inițiativa implementării metodei „Nurture” în comunitățile de etnie rromă din județul Cluj aparține Asociației Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Membrii Asociației Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” au organizat în perioada 18-21 septembrie, o întâlnire de lucru în vederea dezvoltării unor programe educaționale pentru populația de etnie rromă. Partenerii de lucru au fost reprezentanți ai Fundației RO-MAN-AID din Insula Man din Marea Britanie, după cum aflîm din Ziarul Lumina.

Pe 18 septembrie a avut loc o întâlnire de lucru la Școala din Suceag, comuna Baciu, alături de cadrele didactice, directorul școlii și un lider rrom, consilier din cadrul Consiliului Local Baciu. Pe 19 septembrie a fost vizitată Școala „Traian Dârjan” din Someșeni, unde un procent semnificativ al elevilor provin din comunitățile din Pata-Rât. De asemenea, au fost vizitate câteva familii de rromi din Pata-Rât, mai exact de pe strada Cantonului și de la Groapa de Gunoi. Alături de oaspeții specialiști din Insula Man au fost purtate dezbateri despre problemele particulare identificate în cele două școli vizitate, dar și particularitățile familiilor de rromi din aceste zone.

Totodată, s-a discutat despre posibilitatea implementării unor programe educaționale de tip „Nurture”. Acest model educațional folosește metode activ-participative în procesul de predare-învățare. Grupele „Nurture” funcționează în spațiul școlar și au menirea de a compensa lipsa suportului familial, adresându-se copiilor cu probleme în învățare, adaptare la mediul clasei pe fondul unor probleme emoționale, comportamentale și sociale.

Metoda funcționează de peste 40 de ani, cu rezultate remarcabile, în fostele colonii britanice, în comunități cu un grad ridicat de delicvență. În România, proiectul pilot este implementat din 2011 în localitatea Girișu, din județul Bihor, de Fundația RO-MAN-AID din Marea Britanie, în colaborare cu Filantropia Oradea. În acești doi ani de implementare a proiectului s-a înregistrat o diminuare a ratei abandonului școlar și o îmbunătățire a activității școlare și a comportamentului elevilor.

Masă rotundă despre educația elevilor rromi

Pe 20 septembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în Sala „Nicolae Ivan”, a avut loc o masă rotundă despre educația copiilor rromi din comunitățile clujene. Au participat la întrunire profesori de limba rromani, mediatori școlari, profesori de istorie și cunoscători ai tradițiilor rro-milor, precum și președintele ASCOR Cluj, Bogdan Dincă.

În cadrul întâlnirii a fost prezentată motoda „Nurture” de către reprezentanții Fundației RO-MAN-AID din insula Man. Inițiativa a primit și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care i-a încurajat pe cei implicați să colaboreze în scopul sprijinirii educației copiilor rromi din comunitățile mai dificile și supuse excluziunii sociale și rezidențiale, după cum a precizat președintele Asociației Ortodoxe Social-Misionar-Culturale pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul”, Crăciun Ioan Lăcătuș.

Asociația Ortodoxă Social-Misionar-Culturală pentru Rromi „Sfântul Moise Arapul” funcționează cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, cu misiunea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor, grupurilor, comunităților aparținând minorității rrome, dezvoltând programe alternative sau complementare adaptate nevoilor acestora.

Comentarii Facebook


Știri recente