El País | La Sulina este „prima biserică din Europa Continentală pe care o vede soarele”

Cotidianul spaniol El País prezintă, într-un reportaj despre Sulina, farmecul cosmopolit al acestui port, fostă reședință a Comisiei Europene a Dunării. Articolul numește orașul „Kilometrul Zero al unui fluviu care spune povestea Europei” și îl citează pe parohul de la catedrala ortodoxă din oraș, cea mai estică biserică din România.

Reportajul face parte dintr-o serie dedicată locurilor-cheie de-a lungul unui traseu european între Marea Nordului și Marea Neagră, pe care reporterii l-au străbătut în 14 zile, pornind din portul belgian Ostend.

Catedrala Sf. Nicolae și Sf. Alexandru văzută dintre Dunăre. Foto credit: Wikipedia / Oqmioritei

Ajunși la Sulina, punctul final al călătoriei, jurnaliștii au descoperit  punctele de interes turistic și oamenii locului.

Părintele paroh Marian Măcăilă-Ivanov le-a prezentat Catedrala „Sf. Nicolae și Sf. Alexandru”, ctitorită de Regii Carol I și Carol al II-lea, drept „prima biserică din Europa Continentală pe care o vede soarele [la răsărit]”. Iar Veronica Niga, o bucovineancă vorbitoare de spaniolă, le-a povestit că s-a întors de la Barcelona, unde are copiii și un nepot și s-a restabilit în România.

Marian Măcăilă-Ivanov în Catedrala „Sf. Nicolae și Sf. Alexandru”. Foto credit: El País / Oscar Corral

Articolul numește Sulina un Far East („Extrem Orient”) al Europei și evocă „o instituție care a precedat cu un secol Uniunea Europeană”: Comisia Europeană a Dunării, creată pentru a răspunde intereselor economice ale statelor de pe continent într-o perioadă de echilibru precar, după încheierea Războiului Crimeei, dintre imperiile Otoman și Rus.

Comisia a avut rolul „să pacifice regiunea și să se asigure că gura Dunării este navigabilă, prin reglementări acceptate de toți, lucrări de infrastructură costisitoare, domnia legii și o administrație comună în care lucrau oameni de zeci de naționalități”. Zece țări au avut cândva consul în Sulina.

Farul Observator din Sulina adăpostește azi Muzeul Comisiei Europene a Dunării și cabinetul de lucru al scriitorului Jean Bart, autorul romanului „Europolis”. Foto credit: Wikipedia / Dora Domșa

Sulina este comparată cu porturile din romanele lui Gabriel García Márquez și Graham Greene, dar se face trimitere și la romanul scriitorului român Jean Bart, „Europolis”, care o prezintă ca pe „un mozaic de rase: toate națiunile, toate tipurile, toate limbile”. Cartea românului numește Comisia Europeană a Dunării „un stat în miniatură” și Sulina „o Europă în miniatură”.

Plaja din Sulina la răsărituul soarelui. Foto credit: El País / Oscar Corral

Iulian Vizauer, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Tulcea, spunea într-un comunicat că instituția care a funcționat în secolul al XIX-lea la Sulina a fost ca un fel de „Uniune Europeană” de la marginea Europei.

Farul de pe digul de nord, construit de Comisia Europeană a Dunării. Foto credit: Wikipedia / Valentin Manus

Acest specific multicultural se reflectă în arhitectura eclectică a Sulinei, un „melanj armonios şi pitoresc de atmosferă mediteraneană punctată de rigurozitate nordică”, preciza oficialul român.

Stradă din Sulina, cel mai estic punct al țării noastre. Foto credit: Flickr / Ștefan Jurcă

Sulina are patru faruri: Farul Vechi sau Farul Observator (1841), unde se pot vizita Muzeul Comisiei Europene a Dunării și cabinetul de lucru al scriitorului Jean Bart; Farul vechi de pe digul de nord (1887), construit de Comisia Europeană a Dunării; Farul de pe digul de sud (1922) și Farul nou (1983).

Orașul este la vărsarea Dunării în Marea Neagră.- în plan îndepărtat, farul nou din Sulina. Foto credit: Facebook / Apele Române Dobrogea-Litoral

Vezi și:

Foto credit: TravelGirls.ro (deschidere)

Comentarii Facebook


Știri recente