Cotidianul spaniol El País prezintă, într-un reportaj despre Sulina, farmecul cosmopolit al acestui port, fostă reședință a Comisiei Europene a Dunării. Articolul numește orașul „Kilometrul Zero al unui fluviu care spune povestea Europei” și îl citează pe parohul de la catedrala ortodoxă din oraș, cea mai estică biserică din România.
Reportajul face parte dintr-o serie dedicată locurilor-cheie de-a lungul unui traseu european între Marea Nordului și Marea Neagră, pe care reporterii l-au străbătut în 14 zile, pornind din portul belgian Ostend.
Ajunși la Sulina, punctul final al călătoriei, jurnaliștii au descoperit punctele de interes turistic și oamenii locului.
Părintele paroh Marian Măcăilă-Ivanov le-a prezentat Catedrala „Sf. Nicolae și Sf. Alexandru”, ctitorită de Regii Carol I și Carol al II-lea, drept „prima biserică din Europa Continentală pe care o vede soarele [la răsărit]”. Iar Veronica Niga, o bucovineancă vorbitoare de spaniolă, le-a povestit că s-a întors de la Barcelona, unde are copiii și un nepot și s-a restabilit în România.
Articolul numește Sulina un Far East („Extrem Orient”) al Europei și evocă „o instituție care a precedat cu un secol Uniunea Europeană”: Comisia Europeană a Dunării, creată pentru a răspunde intereselor economice ale statelor de pe continent într-o perioadă de echilibru precar, după încheierea Războiului Crimeei, dintre imperiile Otoman și Rus.
Comisia a avut rolul „să pacifice regiunea și să se asigure că gura Dunării este navigabilă, prin reglementări acceptate de toți, lucrări de infrastructură costisitoare, domnia legii și o administrație comună în care lucrau oameni de zeci de naționalități”. Zece țări au avut cândva consul în Sulina.
Sulina este comparată cu porturile din romanele lui Gabriel García Márquez și Graham Greene, dar se face trimitere și la romanul scriitorului român Jean Bart, „Europolis”, care o prezintă ca pe „un mozaic de rase: toate națiunile, toate tipurile, toate limbile”. Cartea românului numește Comisia Europeană a Dunării „un stat în miniatură” și Sulina „o Europă în miniatură”.
Iulian Vizauer, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Tulcea, spunea într-un comunicat că instituția care a funcționat în secolul al XIX-lea la Sulina a fost ca un fel de „Uniune Europeană” de la marginea Europei.
Acest specific multicultural se reflectă în arhitectura eclectică a Sulinei, un „melanj armonios şi pitoresc de atmosferă mediteraneană punctată de rigurozitate nordică”, preciza oficialul român.
Sulina are patru faruri: Farul Vechi sau Farul Observator (1841), unde se pot vizita Muzeul Comisiei Europene a Dunării și cabinetul de lucru al scriitorului Jean Bart; Farul vechi de pe digul de nord (1887), construit de Comisia Europeană a Dunării; Farul de pe digul de sud (1922) și Farul nou (1983).
Vezi și:
Foto credit: TravelGirls.ro (deschidere)