Educație incluzivă pentru toți

Consilierii și inspectorii pe învățământ din toate eparhiile Patriarhiei Române și directorii seminariilor teologice din țară s-au întrunit ieri, 25 aprilie, în cadrul unui atelier regional intitulat „Educație incluzivă pentru toți”, organizat prin proiectul FORTE la Centrul Național pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae” al Patriarhiei Române.

În cadrul întrunirii s-a discutat despre: rolul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul în receptarea și aplicarea hotărârilor Sfântului Sinod în cuprinsul eparhiilor; aspecte legislative și hotărâri bisericești cu privire la activitatea de învățământ și eficienta administrare a resurselor umane și disciplina canonică și statutară a personalului clerical și neclerical (angajare, evidență și evaluare). „Scopul întâlnirii este în primul rând unul de cooperare, comunicare, informare și de cunoaștere și, în al doilea rând, este acela de a ne întemeia fiecare dintre noi mai bine în ceea ce privește responsabilitatea față de învățământul și cultura teologică sădită încă de la bazele școlilor, cât și pentru tot ceea ce înseamnă răspunsul Bisericii la provocările actuale pe linia și în domeniul învățământului teologic în special. Vă veți întreba ce treabă are învățământul teologic cu incluziunea socială. Cu toții știm că incluziunea socială prevede șanse egale și accesul la educație, și pentru aceasta ea reprezintă o componentă fundamentală a învățământului teologic. Având în vedere că misiunea pastoral-misionară a Bisericii este mult mai largă decât incluziunea socială, se adresează și îl privește pe om atât în integralitatea persoanei, cât și în acțiunea sa comunitară, comunională, îl vede pe om ca subiect atât în cadrul familiei, cât și în cadrul comunității. Luăm în considerare faptul că nimeni nu poate să existe fără educație, am considerat că este de mare folos să punem la dispoziția dumneavoastră una din facilitățile proiectului, aceea de a întâlni consilieri și responsabili din toată țara pe diverse domenii, astfel încât să se poată discuta și să se extragă anumite propuneri de viitor”, a declarat pentru „Ziarul Lumina” pr. consilier patriarhal Dorel-Nicolae Moțoc, managerul proiectului FORTE.

Atelierul de lucru reprezintă o provocare, dar și o șansă pentru învățământul teologic, deoarece el își propune să dea răspunsuri relevante în vederea îmbunătățirii și înnoirii acestuia. „Ar trebui să înțelegem printr-un dialog deschis, care este viitorul învățământului teologic și cum putem trece la o înnoire și reformă a acestuia, înțelegând că funcția învățământului teologic pentru Biserica Ortodoxă Română este vitală în ceea ce privește procesul de misiune. Acest proces va continua prin tinerii care termină seminariile teologice și facultățile de teologie, care vor ajunge apoi să păstorească pe credincioșii Bisericii noastre”, a declarat pr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal coordonator al Sectorului teologic-educațional.

Comentarii Facebook


Știri recente