Educaţia prin iubire

Un adevăr incontestabil este acela care învaţă că nevoia cea mai importantă a fiinţei umane o constituie nevoia de iubire. Fiecare simte nevoia de a iubi și a fi iubit, de a dărui și a primi în dar, de a ocupa un loc privilegiat în sufletele celor cărora le‑a oferit un loc aparte în inima sa. Iar această dorinţă și trebuinţă are un sens aparte în inima copilului.

Atunci când insistă asupra ei, literatura de specialitate arată că aceasta se manifestă la copil ca nevoie de „iubire necondiţionată”, adică „să iubești un copil indiferent ce ar fi. Indiferent care ar fi capacităţile sale, avantajele, aspectul sau trăsăturile de caracter. Indiferent de cine vă amintește copilul. Indiferent de ce îl înconjoară. Indiferent de ce așteptaţi de la el și, cel mai greu, indiferent cum se comportă – indiferent cum reacţionează. Evident, asta nu înseamnă că întotdeauna veţi aproba comportamentul lui. Înseamnă doar că îl veţi iubi întotdeauna, chiar și când îi veţi detesta comportamentul”.

Mai multe detalii în “Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente

„Umblați ca fii ai luminii!”

Cu ocazia aniversării a 16 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel, Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul semnează un editorial despre „vocația de luminător” a Preafericirii Sale. „Umblați ca fii ai luminii!” (Efeseni 5, 8) Taina…