Editura Institutului Biblic a publicat două antologii psaltice cu Axioane

Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a publicat două antologii psaltice cu Axioane, cântări în cinstea Maicii Domnului.

Prima carte intitulată „Axioane – Antologie Psaltică” are în componență 461 de variante de Axion, majoritatea lor fiind descoperite în lucrări tipărite în limba română, iar câteva au fost preluate din patrimoniul grecesc.

În culegere sunt cuprinse axioane descoperite în Biblioteca Academiei Române, în mai multe mănăstiri din țară, colecții private și biblioteci digitale.

Al doilea volum se numește „Axioane praznicale – Antologie psaltică” și cuprinde 242 de Axioane cântate la praznicele din timpul anului.

„Prin alcătuirea volumului de față dorim să redăm spre uzul cântăreților de strană axioanele praznicale aflate în diferite tipărituri de specialitate, dar și în manuscrise”, notează Arhimandritul Clement Haralam în prefața cărții.

Ambele cărți au fost îngrijite și diortosite de Arhimandritul Clement Haralam, Mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale, și Cezar Florin Cocuz care a tehnoredactat partiturile și a notat isonul.

Lucrările sunt extrem de folositoare psalților deoarece le oferă o gamă mai largă de cântări pe car ele pot interpreta la strană.


Cărțile pot fi achiziționate prin intermediul site-ului Tipografiei Cărților Bisericești, la secțiunea Muzică Bisericească: cartibisericesti.ro, prin comandă la [email protected], [email protected] sau la numărul de telefon 021.335.21.28.

Foto credit: cărțibisericești.ro

Comentarii Facebook


Știri recente