Ediție a VI-a a Taberei Împreună să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine, în Episcopia Oradiei

În perioada 1-13 iulie 2013, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în cadrul Episcopiei Oradiei se desfășoară cea de-a șasea ediție a taberei de creație religioasă intitulată generic „Împreună să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine”. Tabăra este organizată prin Fundația „Ioan și Veturia Candrea” a Episcopiei Oradiei, printr-un proiect finanțat de Episcopia Oradiei și Consiliul local al municipiului Oradea, fiind găzduită de către Mănăstirea Izbuc și Schitul Poiana Florilor din Eparhia Oradiei, după cum a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.

Prima serie a taberei, din perioada 1-6 iulie, a reunit 32 de elevi din ciclul gimnazial de la diferite școli din Oradea și din județul Bihor, selectați în funcție de rezultatele deosebite la învățătură și purtare, de premiile obținute la Olimpiada de religie, etapele județeană și națională și, nu în ultimul rând, de situația socială și economică a familiilor din care provin copiii.

Scopul taberei a fost acela de a-i conștientiza pe elevi că pot să își organizeze și un alt fel de program în petrecerea timpului liber din vacanță. În acest sens, programul unei zile de tabără a fost unul foarte variat. În fiecare dimineață, elevii au participat la Sfânta Liturghie, învățând să dea răspunsurile la strană, după care cea mai mare parte a timpului și-au dedicat-o picturii de icoane pe sticlă. Copiii participanți au fost inițiați în tainele picturii de către părintele profesor Pavel Bența, de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș și de către domnul profesor Marius Șchiop, de la Școala cu clasele I-VIII din localitatea bihoreană Măgești. Fiecare participant a realizat o icoană, iar rezultatele muncii lor vor fi expuse într-un vernisaj în cursul anului școlar 2013-2014.

Munca din atelierul de pictură a fost presărată cu vizionări de filme având o tematică religios-morală adecvată vârstei, precum și cu drumeții și jocuri sportive. Prin participarea și la slujba de seară, elevii s-au îmbogățit spiritual din frumusețea slujbelor Bisericii dreptmăritoare, descoperind, în același timp, comuniunea vieții monahale. Alte informații legate de istoria străvechii vetre monahale a Izbucului, cea mai veche din județul Bihor, le-au fost împărtășite participanților de către Părintele arhimandrit Mihail Tărău, starețul mănăstirii, sub conducerea căruia, în ultimii ani, vatra monahală a cunoscut ample lucrări de restaurare și extindere, iar obștea monahală și-a înmulțit viețuitorii.

Bucurându-se de dragostea și ospitalitatea gazdelor taberei, copiii s-au simțit foarte bine, socializând între ei și descoperind că timpul liber poate fi petrecut frumos și, în același timp, interesant și constructiv, în absența internetului și a televizorului, într-o manieră cu adevărat folositoare și ziditoare.

Urmează ca în perioada 8-13 iulie 2013, elevi din ciclul liceal să participe la cea de-a doua serie a taberei la Mănăstirea Izbuc, iar alți elevi, din ciclul de învățământ gimnazial, să se bucure de ospitalitatea obștii monahale de la Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea.

Comentarii Facebook


Știri recente