Ediția a IV-a a Festivalului de pricesne „Blândul Păstor”

În foișorul Parohiei Apărătorii Patriei II – Sfântul Ambrozie, din cartierul bucureștean Berceni (Piața Sudului) va avea loc Duminică 1 iunie 2014, orele 16:00, Ediția a IV-a a Festivalului de pricesne „Blândul Păstor”.

Festivalul de pricesne se desfășoară începând cu anul 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Parohia Apărătorii Patriei II, și are două secțiuni: Secțiunea I-a a elevilor „până în 15 de ani” și Secțiunea a II-a a interpreților „peste 15 de ani”.

La actuala ediție a Festivalului vor participa elevi și interpreți din 15 parohii bucureștene și din tot atâtea școli gimnaziale, mai precis 50 de concurenți se vor întrece pentru a câștiga Marele Premiu al Juriului.

Juriul Festivalului este format din artiști consacrați: maestrul Gheorghe Turda, Elisabeta Ticuță și Nicoleta Voicu.

La ediția anterioară a acestui Festival, au participat 43 de finaliști din cadrul a șase parohii și de la zece școli gimnaziale din Capitală. Parohia organizatoare va acorda tuturor finaliștilor diplome de participare, iar câștigătorilor trofee și premii.

Festivalul își propune, pe de o parte, să descopere tineri și adulți dornici de a învăța și interpreta pricesne, unele cunoscute, altele necunoscute publicului larg, sau uitate de-a lungul timpului de către credincioși, iar pe de altă parte, de a-i apropia prin cântec și mai mult de Biserică, mai ales pe tineri.

Edițiile anterioare ale Festivalului s-au bucurat de mare interes din partea elevilor, a tinerilor și a adulților din Capitală.

Explicarea cuvântului priceasnă

Acest cuvânt priceasnă semnifică un imn, o cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul și respectiv credincioșii se împărtășesc cu Sfintele Taine ale Domnului Iisus Hristos. Denumirea a devenit ulterior generică pentru o gamă largă de cântece aparținând folclorului religios românesc. Pricesnele au un conținut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral al creștinului, pe rugăciune de iertare, mulțumire și laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioarei Maria și a sfinților. Pricesnele sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioși, iar în ultimul timp, au devenit parte a repertoriului multor artiști consacrați, care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea și transmiterea lor mai departe generațiilor viitoare.

Comentarii Facebook


Știri recente