Ediția a III-a a Simpozionului Iubirea creștină, la Băile Herculane

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, cu sprijinul conducerii Colegiului Național „Traian Lalescu” din Reșița, un grup de 80 de elevi din cadrul colegiului reșițean, în frunte cu părintele profesor Nicolae Chiosa și profesorul Păunescu Adrian, s-a deplasat la Băile Herculane, în vederea participării la cea de a treia ediție a simpozionului „Iubirea creștină”, în perioada 11-13 octombrie 2013. Locația aleasă pentru desfășurarea simpozionului a fost pensiunea „Casa Ecologică”, situată în vecinătatea celebrei stațiuni de pe malurile Cernei, iar tema centrală a simpozionului a fost iubirea creștină în contextul actual al societății contemporane, a precizat Prof. Păunescu Adrian.

Dacă ziua de vineri, 11 octombrie, s-a încheiat cu o rugăciune de seară, ziua de sâmbătă, în schimb, a fost aleasă pentru rugăciune, discuții și raportări. Astfel, după rugăciunea de dimineață, tinerii au fost împărțiți în cinci echipe și au vizionat împreună un videoclip cu durata de 25 de minute, cu titlul „Iubirea creștină”. Fiecărei echipe i s-a cerut să desemneze doi membri, care să prezinte concluziile obținute în urma analizării videoclipului menționat mai sus. După servirea mesei de prânz și după discuțiile purtate între membrii echipelor, tinerii aleși să vorbească în numele grupurilor pe care le reprezentau, s-au ridicat la înălțimea provocării și au evidențiat un aspect sau mai multe aspecte ale percepției contemporane asupra iubirii, in general sau asupra iubirii ca și însușire dumnezeiască.

Spre seară, tinerii au avut bucuria de a asculta mesajul părintelui Giorgio Paolini, coordonatorul proiectului „Da EurHope a EurHome”, desfășurat în fiecare vară în parohiile Pesaro și Loreto, Italia. Mesajul părintelui Paolini a fost vibrant și a emoționat întreaga asistență prezentă. După servirea cinei, s-a săvârșit rugăciunea de seara, în cadrul căreia fiecare tânăr a aprins o lumânare și s-a rugat pentru cei dragi. Imaginea cu toți tinerii rugându-se cu lumânări aprinse în mâini, m-a dus cu gândul la noaptea sfântă a Învierii Domnului și mi-a trezit în suflet o stare de bucurie, dar și convingerea că se poate să fie mai bine și apropierea de Dumnezeu să fie posibilă.

Ziua de duminică a debutat cu rugăciunea de dimineață, apoi cu participarea la slujba sfintei Liturghii de la Catedrala Episcopală din Caransebeș. După slujbă, tinerii s-au îndreptat înspre casă, dând laudă și mărire lui Dumnezeu pentru momentele frumoase și emoționante, petrecute în această perioadă la Herculane.

Privit prin ochii profesorului, acest simpozion a reprezentat, pentru mine, șansa de a uni tinerii în jurul unei virtuți creștine, iubirea și de a-i ajuta să se descopere unii altora, urmărindu-se astfel formarea unei mari familii creștine, în care fiecare să iubească și sa se simtă iubit.

Chiar dacă acest simpozion de la Herculane a încercat să reproducă la o scară mai mică, trăirile și emoțiile simțite în cadrul taberei religioase din fiecare vară de la Loreto, scopul a fost atins și pot să declar că aștept cu nerăbdare următoarele întâlniri creștine.

Comentarii Facebook


Știri recente