Ecologizare: 1,5 tone deșeuri au fost strânse în 5 ore de pe malurile și apele Oltului

Un grup de 75 de voluntari au strâns, în doar cinci ore, aproximativ 1500 de kilograme deșeuri de pe maluri și din ape, în zona Defileul Oltului.

Acțiunea de ecologizare a fost organizată sâmbătă, 29 august, în cadrul programului „Acționăm pentru Ape”, inițiat de Asociația Act for Tomorrow cu sprijinul Kaufland Romania.

Voluntarii provenind din județele Vâlcea, Sibiu și Argeș au intervenit cu peste 20 bărci pneumatice și caiace în o parte din zonele cele mai afectate de poluarea cu deșeuri de pe râul Olt. În acele zone „covoare de PET-uri și alte deșeuri” pluteau pe luciul apei.

„Pe malurile din zona Defileul Oltului au fost identificate și curățate numeroase mormane cu deșeuri abandonate de turiști sau pescari, dar și aduse de apă. PET-uri, capace, pungi de chipsuri și de semințe, caserole, tacâmuri de unică folosință, materiale de construcții, încălțăminte, mucuri de țigară, animale moarte, toate se află pe malurile apelor din România”.

Prin această acțiune, asociația dorește să facă și un apel către autorități. Organizația precizează că „situația întâlnită sâmbătă în zona Defileul Oltului este revoltătoare, deși este departe de a fi singulară în apele noastre”.

„Facem apel la autoritățile publice locale și centrale să trateze problema poluării cu deșeuri a apelor cu prioritate și să adopte măsuri în consecință”, a transmis pe Facebook Act for Tomorrow.


Biserica Ortodoxă consideră poluarea mediului un păcat. „Este o legătură între sufletul păcătos şi natura profanată de omul lacom de înavuţire şi care nu este responsabil pentru darurile primite de la Dumnezeu ca să le cultive şi să le transmită şi generaţiilor viitoare”, a precizat Patriarhul României în predicile sale.

Din acest motiv, data de 1 septembrie – prima zi din anul bisericesc – este zi de rugăciune pentru ocrotirea creaţiei. Ziua a fost instituită în 1989 de Patriarhul Dimitrios I al Constantinopolului. Vezi mesajul transmis de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu de 1 septembrie.

Foto credit: Act for Tomorrow

Comentarii Facebook


Știri recente