Ședință de protopopiat în Castilla-La Mancha

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, preoții din Protopopiatul Castilla-La Mancha s-au reunit în ședință de lucru marți, 12 iunie, în biserica Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Toledo, după cum informează episcopiaspanieportugaliei.es. Lucrările, prezidate de părintele protopop Cristian Suciu, au fost precedate de oficierea Sfintei Liturghii, de la ora 8.00.

În deschiderea ședinței, părintele Florin Voinea din parohia gazdă a prezentat referatul cu titlul Taina Sfântului Maslu, respectând astfel îndrumările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. Temele abordate în lucrare au fost: Boala în contextul antropologiei biblice, Istoricul Sfântului Maslu, Diferențe Interconfesionale și Probleme legate de Sfântul Maslu.

În legătură cu rânduiala acestei Sfinte Taine, părintele Florin Voinea a prezentat o istorie detaliată începând cu perioada apostolică, în care Sfântul Maslu se săvârșea în cadrul Sfintei Liturghii după rituri simple: „Rânduiala actuală pe care o avem în Molitfelnic a început să se formeze în secolul al X-lea și se încheie prin secolul al XVII-lea, printr-un proces foarte complex. Desprinderea Slujbei Sfântului Maslu de Liturghie se face între secolele XIII – XV și începe să fie considerată ca una dintre cele șapte Taine”.

Părintele Florin a vorbit pe larg despre modul în care Biserica Catolică privește această taină, amintind că după Conciliul II Vatican „extreme unctio” a devenit Taina Ungerii Bolnavilor, și a prezentat o scurtă traducere a învățăturii de credință a Bisericii Catolice referitoare la această temă. De asemenea, a amintit modalitatea în care privesc această practică bisericile protestante, reformate și cele vechi orientale, armeană, nestoriană, coptă, etiopiană.

Între problemele legate de Sfântul Maslu discutate la întrunire s-au numărat cea a numărului preoților care săvârșesc rânduiala, cea a primitorului – subliniind aici modul în care ar trebui să se pregătească acesta, dar și unele practici greșite întâlnite în pastorație.

La dezbatere au luat cuvântul, alături de părintele protopop Cristian Suciu și părintele Florin Voinea, și ceilalți preoți din cuprinsul protopopiatului prezenți la întâlnire: părintele Sebastian Cătălin Hogea din Parohia „Sfântul Dionisie Exiguul” din Albacete, părintele Cristian Caragea din Parohia „Sfânta Mare Muceniță Tatiana” din Ciudad Real, părintele Valentin Lupașcu din Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Cuenca, părintele Dan Constantin Cucul din Parohia „Sfântul Prooroc Daniel” din Villarobledo și părintele Gavrilă Ciunterei din Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Tarancon.

În partea de final a reuniunii s-au dezbătut diferite probleme administrative și misionare întâlnite în fiecare parohie și modul în care s-ar putea dezvolta și implementa în parohii anumite acțiuni cu ocazia Anului Omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor.

Comentarii Facebook


Știri recente