După trei ani de lucrări, medelenii din stânga Prutului și-au sfințit biserica, rodul efortului comun al românilor

În cei trei ani de când a fost numit paroh la Medeleni, Pr. Florin Acatrinei a solidarizat eforturi uriașe pentru reconsolidarea bisericii din sat. Au fost mobilizate atât comunitatea parohială și oficialități locale, dar și frații români de cealaltă parte a Prutului, clerici, credincioși, autorități.

Cu toții s-au bucurat sâmbătă, 18 septembrie, de momentul sfințirii lăcașului de cult. Au oficiat Mitropoliții Teofan al Moldovei și Bucovinei și Petru al Basarabiei împreună cu Episcopii Ignatie al Hușilor și Veniamin al Basarabiei de Sud.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Petru a oferit „Crucea Mitropoliei Basarabiei”, Darul Mitropolitului, mai multor clerici care au susținut construirea bisericii parohiale. De asemenea, au fost oferite distincții ctitorilor și oficialităților care au sprijinit lucrările de renovare.

©Mitropolia Basarabiei

Vezi mai multe imagini de la sfințirea bisericii pe site-ul oficial al Mitropoliei Basarabiei sau urmărește întregul eveniment video.


Medeleni din România și localitatea cu același nume din Republica Moldova au făcut parte dintr-o singură unitate administrativă, până în anul 1812.

După anexarea Basarabiei, biserica a rămas în România, iar medelenii de pe malul stâng al Prutului erau nevoiți să meargă la bisericile din satele învecinate. În ultima perioadă, slujbele au fost oficiate într-un paraclis amenajat în fosta clădire a ambulatoriului sătesc.

La numirea ca paroh, Pr. Florin Acatrinei a găsit în 2018, acoperișul clădirii-paraclis în pericol să se dărâme, iar construcția se degrada tot mai mult.

Preotul împreună cu credincioșii din localitate au reușit să ridice o biserică și pe lângă aceasta au înființat a o garderobă socială cu haine, alimente, rechizite, puse la dispoziția familiilor cu venituri mici. Succesul parohiei a fost pus de IPS Petru pe seama hărniciei preotului, a credincioșilor, dar și a dragostei lor față de Sfântul Nectarie.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente