Succesul unei parohii mici de peste Prut pus pe seama hărniciei oamenilor și a dragostei pentru Sf. Nectarie

Medeleni din România și localitatea cu același nume din Republica Moldova au făcut parte dintr-o singură unitate administrativă, până în anul 1812.

După anexarea Basarabiei, biserica a rămas în România, iar medelenii de pe malul stâng al Prutului erau nevoiți să meargă la bisericile din satele învecinate. În ultima perioadă, slujbele au fost oficiate într-un paraclis amenajat în fosta clădire a ambulatoriului sătesc.

La numirea ca paroh, Pr. Florin Acatrinei a găsit în 2018, acoperișul clădirii-paraclis în pericol să se dărâme, iar construcția se degrada tot mai mult.

În doi ani de zile, preotul împreună cu credincioșii din localitate au reușit să ridice o biserică și pe lângă aceasta au înființat a o garderobă socială cu haine, alimente, rechizite, puse la dispoziția familiilor cu venituri mici.

Ceea ce QMagazine a numit „Minunea de la Medeleni”, Mitropolitul Petru a pus luni pe seama hărniciei preotului, a credincioșilor, dar și a dragostei lor față de Sfântul Nectarie. Ierarhul a slujit în parohie de hramul secundar al bisericii, sărbătoarea Sf. Ier. Nectarie de Eghina.

„Nu reușesc să îmi adun cuvintele, pentru că rar întâlnim preoți care să se dedice slujirii așa cum o face părintele Florin. Sfinții mijlocesc întotdeauna, însă fără un preot gospodar care să organizeze lucrurile și să insiste către Bunul Dumnezeu și sfinții săi, prin hărnicie, spirit de bun gospodar și dedicație, nu este posibil ca lucrurile să se desfășoare atât de frumos și atât de repede”.

În semn de apreciere pentru toată activitatea pe care a desfășurat-o în parohie, IPS Petru i-a oferit clericului o distincție bisericească. Tot luni, Părintele Mitropolit a hirotonit un diacon pe seama parohiei Medeleni.

Deși hramul istoric al parohiei era „Sfântul Gheorghe”, de la venirea Pr. Florin Acatrinei din Iași, credincioșii medeleni au cultivat o evlavie mare către Sfântul Nectarie.

Biserica din Medeleni. ©Mitropolia Basarabiei

„Dacă acum doi ani nu se știau foarte multe despre Sfântul Nectarie în Medeleni, evlavia părintelui față de el și mijlocirea neostenită a sfântului, arătată prin rapiditatea cu care s-au mișcat lucrările de restaurare capitală a bisericii, au făcut ca acest Sfânt să devină foarte iubit de către mica comunitate”, a explicat Părintele Protoiereu Andrei Bucliș, Secretarul Cabinetului Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei.

Această evlavie „a atras și alți credincioși din localitățile din împrejurimi și astfel, astăzi avem în fiecare duminică biserica neîncăpătoare pentru credincioșii care se adună pentru a se ruga acestui sfânt neostenit mijlocitor către Bunul Dumnezeu”, a spus Pr. Andrei Bucliș potrivit site-ului oficial al Mitropoliei Basarabiei.


În urmă cu un an de zile, în data de 09 noiembrie 2019, preoții din satele Medeleni din România şi Republica Moldova au oficiat o slujbă comună la biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Ier. Nectarie”, marcând înfrățirea celor două localități.

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Medeleni din Republica Moldova era de 573 de persoane, dintre care 49.91% – bărbaţi și 50.09% – femei. Structura etnică a populaţiei: 96.86% – moldoveni, 2.27% – ucraineni, 0.35% – ruşi, 0.17% – bulgari, 0.35% – alte etnii.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente

Preoții români din Serbia se formează pro-viață

O delegație formată din membri ai corpului profesoral de la Facultatea de Teologie din Timișoara s-a întâlnit la începutul săptămânii cu mai mulți preoți din Episcopia Daciei Felix, pentru un atelier pro-viață. Colocviul „Construim împreună…