După prima zi de pelerinaj, Vasile Bănescu subliniază rigoarea organizării și înțelegerea din partea credincioșilor

Într-o declarație acordată luni agenției Agerpres, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a apreciat ordinea și rigoarea sub semnul cărora se desfășoară sărbătoarea Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou și le-a transmis credincioșilor mulțumiri pentru înțelegerea manifestată.

Pelerinajul la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a fost restricționat anul acesta la locuitorii Capitalei, pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARS-Cov-2, iar organizatorii au introdus măsuri excepționale de protecție sanitară.

„Preoții și studenții voluntari îi întâmpină pe credincioși din loc în loc cu dezinfectanți și cu măști, pentru cei care doresc să schimbe masca”, a detaliat Vasile Bănescu.

„Porțiunea dinaintea baldachinului unde sunt așezate sfintele moaștele este foarte bine observată. Fiecare credincios care pătrunde în această zonă se dezinfectează mai întâi, intră, se închină, iar după închinarea fiecărui pelerin materialul de protecție cu care a fost acoperită racla este imediat dezinfectat de voluntarii prezenți în interior.”

„Totul decurge așadar într-un mod neobișnuit, dar să alegem partea bună constituită din ordine, din rigoare și dintr-o absolut apreciabilă înțelegere din partea credincioșilor, inclusiv a celor care nu sunt prezenți, a condițiilor în care ne aflăm”, a adăugat Vasile Bănescu.

„Până în acest moment, am aflat de la Jandarmeria Română că au trecut aproape 10.000 de pelerini, începând de ieri de dimineață de la ora 07:00”, a afirmat Vasile Bănescu.

Credincioșii s-au închinat la raclele cu moaște și în cursul nopții de duminică spre luni.

„Dacă în anii precedenți vorbeam de un pelerinaj care se întindea pe aproximativ șapte zile și atrăgea câteva zeci de mii de pelerini, spre 100.000, anul acesta, numărul lor este în mod obiectiv mult mai redus din cauza condițiilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, a debutat duminică, la ora 07:00, când sfintele sale moaște au fost scoase din Catedrala Patriarhală și așezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei.

Alături sunt așezate și moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Nectarie, care se păstrează în Catedrala Patriarhală.

La acestea s-au adăugat și moaștele Sfântului Stelian, Ocrotitorul copiilor, aduse de la parohia bucureșteană Sf. Stelian Lucaci pentru a marca Anul omagial al pastorației părinților și copiilor.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente