După cum pictura bisericii se acoperă în timp de fum, tot aşa chipul lui Dumnezeu din om se întunecă din cauza păcatelor

În Duminica a 7-a după Paşti, Patriarhul Daniel a făcut o analogie între pictura bisericii şi chipul dumnezeiesc din om.

„După cum pictura frumoasă la început se acoperă de praf, de fum, tot aşa chipul lui Dumnezeu din om care este sfinţit, luminat la botez, din cauza păcatelor se întunecă, se urâţeşte”, a spus Patriarhul.

„De aceea, este nevoie ca din când să ne spovedim şi cu lacrimile pocăinţei să curăţim icoana lui Dumnezeu din sufletul nostru”, a mai subliniat Părintele Patriarh.

Afirmaţiile au fost făcute după ce Preafericirea Sa a sfinţit în 9 iunie 2019 pictura bisericii şi a binecuvântat lucrările efectuate la Parohia „Pantelimon Sat”, Protopopiatul Ilfov Sud.

Alături de Patriarhul României, la slujba de sfinţire s-a aflat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, care anterior acestei slujbe a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială.

În omilia sa, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că prin restaurarea unei picturi se aduce bucurie „tot aşa cum îngerii lui Dumnezeu se bucură mult când un om păcătos se întoarce la Dumnezeu şi se curăţă de păcate prin taina pocăinţei şi împărtăşanie”.

Cooperare pentru binele comunităţii

Părintele Patriarh a apreciat lucrările efectuate la biserica parohiei şi a subliniat că „o biserică frumos întreţinută creează bucurie şi îndemnul la rugăciune, apropierea de Dumnezeu şi la comuniune frăţească”.

Potrivit Preafericirii Sale, parohia este una „dinamică”, iar preoţii slujitori sunt „harnici şi responsabili”.

În continuare, Patriarhul a pus accent pe cooperare ca mijloc de coagulare a comunităţii.

„Este de mare folos să învăţăm să lucrăm în unitate, în cooperare, într-o simfonie a darurilor pe care Dumnezeu le-a oferit fiecăruia, dar care trebuie puse în comun spre binele comunităţii”.

Învăţături Sinodul I Ecumenic

În a doua parte a predicii, Părintele Patriarh a prezentat două „adevăruri” cuprinse în hotărârile Sinodului I Ecumenic la care au participat cei 318 Sfinţi Părinţi pomeniţi în duminica aceasta.

  • Trebuie să mărturisim dreapta credinţă,
  • Să păstrăm dreapta credinţă în comuniune pentru unitatea Bisericii.

Patriarhul a explicat apoi care este dreapta credinţă.

„Dreapta credinţă este mai întâi mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos şi anume, că Iisus Hristos nu e doar fiul tâmplarului din Nazaret”.

„El este Fiul lui Dumnezeu cel veşnic care din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor s-a făcut tocmai ceea ce iubea, adică om. S-a coborât din ceruri şi S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria şi s-a făcut Om ca pe noi oamenii să ne îndumnezeiască”.

Tot ca rezultat al lucrărilor primului Sinod Ecumenic este învăţătura potrivit căreia „Sfânta Scriptură nu se interpretează de unul singur”.

„Sfânta Scriptură şi credinţa ortodoxă se păstrează în comuniune împreună cu toată Biserica, iar cei 318 sfinţii ierarhi reprezentau comunităţile lor locale”, a explicat Patriarhul.

Părintele Patriarh a spus în încheierea omiliei sale că „trebuie să păstrăm credinţa ortodoxă împreună” şi a explicat cum putem face acest lucru.

„Venind la biserică, ascultând cuvântul lui Dumnezeu, împărtăşindu-ne cu sfintele taine şi lucrând în viaţa noastră potrivit poruncii Mântuitorului Iisus Hristos: să iubim pe Dumnezeu în rugăciune şi pe aproapele nostru în fapte bune”.

La final, a oferit distincţii celor care au sprijinit lucrările efectuate la Parohia „Pantelimon Sat”.

După sfințirea lăcașului de cult, Preafericirea Sa a vizitat și Centrul Cultural Misionar Familia din Pantelimon și a verificat stadiul lucrărilor de consolidare ale clădirilor existente și de construcție ale noii bisericii din incinta centrului.

Pentru mai multe imagini accesează Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente