Dumitru Prunariu despre cum a învins temerile din timpul zborului spaţial: „Stai liniştit, totul va fi bine!”

După ce a fost în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu şi-a spus de nenumărate ori că tare şi-ar dori „să fie pe pământ aşa cum este în cer”, cu referire la experienţa sa la bordul staţiei orbitale.

„Acolo toate lucrurile sunt bine organizate, bine ordonate, oamenii colaborează, se înţeleg şi se obţin rezultate benefice pentru toată lumea”, a spus cosmonautul român.

În 14 mai 2021 se împlinesc patru decenii de când Dumitru Prunariu a zburat în spaţiul cosmic. A fost primul, şi încă singurul, român care a admirat pământul din spaţiu.

Gând cosmic

Invitat la emisiunea „Realitatea Spirituală”, moderată de jurnalistul George Grigoriu, Dumitru Prunariu a explicat ce a simţit în timpul călătoriei spaţiale şi cum l-a schimbat această experienţă.

„Când mă aflam în navă şi mă gândeam ce va urma, oare va fi bine, cum va fi, am simţit că sunt îmbrăcat la un moment dat de un clopot de energie aş spune şi care mi-a transmis aşa direct în subconştient: Stai liniştit, totul va fi bine, zborul acesta se va încheia cu bine!. Şi am căpătat o încredere deosebită în mine”, a mărturisit el.

Dumnezeu

Cosmonautul a spus cum vede el credinţa în Dumnezeu.

„Întotdeauna am avut percepţia că există o energie universală care echilibrează lucrurile în lume, le echilibrează în sistemele stelare, în sistemul nostru planetar, pe pământul nostru, le echilibrează în sufletele şi comportamentele oamenilor”.

„Această forţă superioară cei mai mulţi dintre noi o identificăm cu Dumnezeu, alţii cu alte entităţi superioare în care cred. După părerea mea, există o singură entitate superioară, o singură energie universală care echilibrează tot, iar oamenii şi-au materializat-o într-un fel prin diferite percepte, concepţii, credinţe, dar ea este aceeaşi pentru toată lumea”.

„Credinţa în Dumnezeu, după mine, acel Dumnezeu este o energie undeva, dar energia se regăseşte în fiecare dintre noi. Legătura noastră cu Dumnezeu este în sufletul nostru. Dacă nu o regăsim în noi, nu eşti conştient că El există în suflet, suntem într-un fel pierduţi în lumea aceasta. Dacă o regăsim şi o acordăm cu energiile altora, putem să construim lucruri bune”, a spus el.

El a mai precizat că acest element, credinţa, pe care îl avem intrinsec în noi – chiar dacă îl conştientizăm mai mult sau mai puţin – ne uneşte şi va uni întotdeauna comunităţi foarte largi de oameni.

Dumitru Prunariu

În 14 mai 1981 a devenit cel de-al 103-lea om, şi totodată primul şi singurul român, care a explorat spaţiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial Intercosmos și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore, 42 de minute şi 52 de secunde.

Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA). În prezent, are gradul de general-locotenent în rezervă.

Emisiunea integrală:

Foto credit: captură video Youtube / George Grigoriu Channel


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…