Duminica vindecării orbului din naștere

Biserica Ortodoxă se va afla mâine, 9 iunie 2013, în Duminica a șasea după Sfintele Paști. La Sfânta Liturghie se va citi pericopa din Evanghelia după Ioan, capitolul 9, versetele de la 1 la 38, în care se relatează minunea vindecării orbului din naștere.

„Legătura cu praznicul ce urmează al Înălțării la Ceruri a Fiului Lui Dumnezeu o are Evanghelia zilei prin mărturisirea făcută de Mântuitorul despre El Însuși că este Fiul lui Dumnezeu. Îl întreabă pe cel vindecat: Crezi tu în Fiul lui Dumnezeu, la care cel vindecat răspunde Cine este acela ca să cred în El, L-ai și văzut este Cel care vorbește cu tine, i se răspunde apoi. Fiul lui Dumnezeu ni se descoperă ca Fiul Înomenit al Tatălui, Cuvântul Veșnic al Tatălui care a venit în lume și este cinstit în Duminica Vindecării Orbului din naștere prin această descoperire Dumnezeiască despre Sine însuși, la fel cum la sărbătoarea Înălțării la Ceruri, în troparul sărbătorii, noi Îl mărturisim pe Fiul Lui Dumnezeu venit în lume atunci când arătăm că înălțându-Se la cer întru Slavă, Mântuitorul i-a încredințat prin binecuvântare pe ucenicii săi că este Fiul Lui Dumnezeu”, a spus PS Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei pentru TRINITAS TV.

Minunea vindecării orbului, arată Evanghelia, cât și Părinții Sfinți care au tâlcuit acest text, arată că Dumnezeu nu desconsideră materia ci, dimpotrivă, îi pune în evidență valențele spirituale.

Duminica viitoare, Biserica Ortodoxă îi va cinsti pe Părinții de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea.

Comentarii Facebook


Știri recente