Duminica Sfinților Români în Mitropolia Banatului

În Duminica a II-a după Pogorârea Sfântului Duh, a Sfinților Români, IPS Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a fost prezent la Schitul Bodrogul Vechi, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Mâtnicu Mare, iar PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Sânmihaiu Român, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a fost prezent în Duminica Sfinților Români în mijlocul obștii de maici a Schitului „Sfânta Cuvioasă Parascheva” Bodrogul Vechi, Protopopiatul Arad. Numeroșii credincioși și pelerinii care vin să se închine aici au avut bucuria duhovnicească de a-l avea în mijlocul lor pe ierarhul arădean, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi. În cuvântul de învățătură, sub titlul „Liturghia celor chemați”, pornind de la citatele biblice ale zilei (Romani 2, Matei 4), cât și ale sărbătorii (Evrei 11, Matei 5) și cu referire la duminica trecută, a Soborului Sfinților Apostoli și cinstirii tuturor sfinților, Înaltpreasfințitul Timotei a vorbit despre chemarea celor dintâi ucenici la slujirea sfântă a Bisericii, pe care fiecare credincios, după darul lui Dumnezeu, trebuie să o împlinească.

„Înscriind aceasta prin însăși cultul ei, Sfânta Liturghie, menținând mereu partea celor chemați, Istoria Bisericească Universală este alcătuită din cea a Bisericilor locale, potrivit darurilor de la Pogorârea Sfântului Duh și însușirilor fiecărui popor, paginile ei de Sfântă Tradiție strălucind cu litere de foc numele aleșilor odrăsliți din pământul părinților. Astăzi facem pomenirea sfinților români, celor canonizați de Biserica Ortodoxă Română, după vrednicia cetei fiecăruia: mucenici și mărturisitori, vlădici și voievozi și mulți alții, a celor cunoscuți și necunoscuți”, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

La încheierea slujbei, în numele soborului schitului și al pelerinilor prezenți, arhim. Nestor Iovan, starețul Mănăstirii Hodoș-Bodrog, a mulțumit chiriarhului pentru împreuna-slujire și pentru cuvântul părintesc adresat.

Așezarea monahală a luat ființă în anul 2000, când la praznicul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, după Liturghia arhierească săvârșită la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, soborul, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, s-a deplasat la pădurea mănăstirii, unde Înaltpreasfinția Sa a sfințit crucea și a pus piatra de temelie la viitoarea biserică de lemn cu hramul „Cuvioasa Parascheva”. Datorită deselor revărsări ale Mureșului, biserica cu hramul „Buna Vestire” din satul Bodrogu Vechi, fiind în primejdie de a se surpa, a fost strămutată în anul 2001 în incinta noului lăcaș.

Sărbătoarea Parohiei Mâtnicu Mare

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit în mijlocul credincioșilor din Parohia Mâtnicu Mare, Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit o troiță ridicată în curtea bisericii, a binecuvântat lucrările executate la exteriorul bisericii parohiale cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, după care, înconjurat de un sobor de preoți și arhidiaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. La Sfânta Liturghie au participat autorități județene și locale, precum și numeroși credincioși, dintre care foarte mulți fii ai satului plecați în altă parte. La final, părintele paroh Raul But a fost hirotesit iconom stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii bisericii au primit din partea chiriarhului acte de cinstire. Totodată, primarul comunei Constantin Daicoviciu i-a conferit PS Lucian titlul de cetățean de onoare al comunei. În cuvântul de învățătură, chiriarhul a subliniat: „Această duminică a Tuturor Sfinților Români este cu totul specială, trăită și petrecută aici în mijlocul credincioșilor Parohiei Mâtnicu Mare la sărbătorirea a 200 de ani de la punerea pietrei de temelie la această frumoasă biserică. Am venit aici în această duminică în care Biserica noastră ne pune în fața ochilor duhovnicești viețile și lucrarea tuturor sfinților români, care au răsărit din neamul acesta sau a sfinților ale căror moaște sunt spre închinare și cinstire pe pământul țării românești. Dacă duminica trecută i-am pomenit și i-am cinstit pe toți sfinții știuți și neștiuți de la o margine până la cealaltă margine a pământului, în a doua duminică după Rusalii îi cinstim și pomenim pe sfinții care au trăit sau au preferat să vină pe aceste meleaguri, în acest spațiu ales și binecuvântat de Dumnezeu, carpato-danubiano-pontic”.

Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii parohiale de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, construită în anii 1815-1816 în stil baroc provincial.

Vizită pastorală în Parohia Sânmihaiu Român

Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Sânmihaiu Român, Protopopiatul Timișoara I. La orele dimineții, ierarhul a fost întâmpinat de copii și localnici îmbrăcați în straie populare și de un sobor de preoți și diaconi, condus de pr. Ioan Bude, protopopul Timișoara I. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, în prezența a numeroși locuitori ai Sânmihaiului și ai satelor învecinate. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Ioan Bălăngean, consilier juridic în cadrul eparhiei, care a tâlcuit textul Sfintei Evanghelii de la Matei 4, 18-32, în care este relatată chemarea primilor Apostoli ai Mântuitorului la propovăduire. La momentul potrivit din Sfânta Liturghie, numeroși credincioși, dintre care foarte mulți copii, s-au împărtășit cu Sfintele Taine. În finalul slujbei, Preasfințitul Paisie a transmis credincioșilor prezenți și preoților slujitori din Parohia Sânmihaiu Român binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Parohia Sânmihaiu Român cuprinde 503 familii, cu 1.400 de credincioși, și este păstorită cu vrednicie de preoții Pompiliu Rediș și Dan Dumitru Gârjoabă.

Comentarii Facebook


Știri recente