Duminica Sfintei Crucii la Catedrala Patriarhală

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord a oficiat astăzi, 18 martie 2012, în Duminica Sfintei Cruci, Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a tâlcuit credincioșilor învățăturile ce se desprind din aceasta și a vorbit despre semnificația Sfintei Cruci.

Pornind de la îndemnul Mântuitorului că „oricine dorește să Îmi urmeze Mie să se lepede de sine, să își ia crucea și să Îmi urmeze”, Preasfinția Sa a arătat că Mântuitorul ne îndeamnă să ne lepădăm de sine, să ne lepădăm de egoism, să facem voia Lui, luându-ne crucea pe umeri și urmându-L pe Mântuitorul Iisus Hristos, după cum ne informează Ziarul Lumina.

„Oricine va voi să își scape viața prin propriile sale puteri o va pierde iar cine își va dărui viața Mântuitorului Iisus Hristos și Evangheliei sale, acela și-o va mântui. Așadar, fiecare suntem chemați la mijlocul acestei perioade de nevoință și rugăciune să ne purtăm crucea”, a arătat Preasfințitul Macarie.

Chiar dacă multora dintre noi ni se pare că propria cruce este mai grea decât a altora, că suntem supuși unor încercări mai grele decât alte persoane, Dumnezeu nu ne împovărează cu mai mult decât putem duce.

„Trebuie să Îl urmăm pe Mântuitorul Iisus Hristos, să ne asumăm și să ne purtăm crucea vieții noastre cu răbdare și credință, cu pace și bucurie așa cum a purtat-o și Mântuitorul, făcându-se ascultător Părintelui Ceresc până la jertfa supremă. Calea Lui Hristos este calea Crucii și Învierii”, a mai arătat Preasfințitul Macarie.

Totodată, Preasfinția Sa a mai vorbit despre semnificația teologică a icoanei Răstignirii și a deslușit rânduiala scoaterii în biserică a sfintei cruci împodobită cu flori și busuioc, deoarece crucea „odrăslește nestricăciune”.

Preasfinția Sa s-a referit și la „crucea înflorită”, care în arealul românesc este troița, care împodobește și sfințește cele mai însemnate locuri. Ea este întâlnită lângă biserici și în cimitire, la răspântii de drum și la izvoare, străjuind inclusiv casa creștinului ortodox.

Preasfințitul Episcop Macarie a mărturisit că multe troițe românești au fost ridicate și în jurul bisericilor românești din afara granițelor țării.

Preasfinția Sa a amintit și despre colecta pentru Fondul Central Misionar. Colecta a fost demarată în Duminica Ortodoxiei și va continua, în toată Patriarhia Română, până duminica viitoare, după cum ne informează TRINITAS TV.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București și de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei patriarhale.

Comentarii Facebook


Știri recente