Duminica Sfintei Cruci în Transilvania

Ierarhii transilvăneni s-au aflat în această duminică, a Sfintei Cruci, în mijlocul credincioșilor pe care îi păstoresc, săvârșind Sfânta Liturghie și ținând cuvinte de învățătură, informează „Ziarul Lumina”.

Vechea biserică a românilor din Sibiu, zidită la 1789 și cunoscută ca Biserica din Groapă, a adunat duminică sute de credincioși la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Credincioșii au umplut biserica sibiană, care a servit ani buni drept catedrală a românilor ortodocși. Aici slujea adesea Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, iar în cimitirul din incintă sunt înmormântați episcopi, preoți, oameni de cultură din Ardeal. IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, IPS Mitropolit Laurențiu a predicat despre înțelesurile Sfintei Cruci în Postul Mare, despre rugăciunea ce însoțește pecetluirea cu semnul Crucii și despre pașii pe care trebuie să-i urmăm în unirea cu Hristos.

‘Săptămână a patra din Postul Mare este una de mijloc și de aceea Biserica a rânduit să fie închinată Sfintei Cruci. Semnul de biruință al Crucii a fost scos astăzi în mijlocul bisericii și ne vom închina acestuia toată săptămâna. Sfânta Cruce este ocrotitoarea noastră, este semnul biruinței lui Hristos. El ne-a lăsat-o ca s-o purtăm, așa cum ne îndeamnă Evanghelia de astăzi. Suntem chemați să ne purtăm Crucea, adică toate ostenelile și încercările vieții, așa cum Mântuitorul Și-a purtat Crucea. Chemarea este adresată prin cuvintele: ‘Cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia Crucea și să-mi urmeze Mie’, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Mitropolitul Andrei la cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj-Napoca

Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica ‘Sfânta Treime’ din Cluj-Napoca, cea mai veche din oraș, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Mitropolitul Clujului le-a vorbit credincioșilor despre importanța mărturisirii credinței, arătând că postul este un astfel de mod de mărturisire.

Părintele protopop a înmânat ‘Crucea transilvană’ comisarului-șef Teodor Pop și diplome profesorului Gheorghe Roșu de la Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj-Napoca, și familiei Fazecaș, pentru sprijinirea bisericii, apoi i-a dăruit IPS Andrei o icoană cu Sfânta Treime, hramul bisericii.

A urmat sfințirea troiței din curtea bisericii, prilej cu care IPS Andrei a arătat importanța cinstirii Sfintei Cruci.

‘Crucea e simbolul cel mai important al Bisericii creștine: sub Cruce ne strângem, cu Crucea ne închinăm, Hristos ne conduce oricând îl urmăm. Creștinul nu poate fără Cruce și oriunde o vede, capătă nădejde, pentru că ea, pe lângă simbol, este armă puternică, tare în lupta cu cel potrivnic’, a arătat ierarhul.

Slujbă arhierească la Mănăstirea ‘Sfânta Cruce’ din Oradea

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat, duminică, în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea ‘Sfânta Cruce’ din Oradea, cu prilejul sărbătoririi a 20 de ani de la înființare. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți, ierodiaconi și diaconi, în Paraclisul ‘Înălțarea Sfintei Cruci’. În cadrul slujbei, diac. Gheorghe Adrian Toader a fost hirotonit preot pentru Capela ‘Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, mitropolitul Banatului’ din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor. Noul hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic.

PS Sofronie a subliniat valoarea Sfintei Cruci pentru întreaga creștinătate, dar și pentru fiecare creștin în parte, apoi a felicitat obștea monahală în frunte cu maica stareță Mina.

‘Ne-am adunat cu toții, astăzi, la Sfânta Liturghie, ca să aducem mulțumire mare și sfântă lui Dumnezeu, Atotțiitorul, Preamilostivul, Atotputernicul, pentru tot ceea ce a săvârșit și săvârșește pentru noi, cei care slujim Biserica și neamul românesc aici, la brazda de nord-vest a țării și, îndeosebi, pentru binefacerile pe care le-a revărsat în acești frumoși ani’, a arătat ierarhul.

A urmat o procesiune cu racla în care se află o părticică din sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie.

Parastas pentru IPS Bartolomeu în Catedrala mitropolitană

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca.

Ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre puterea ascultării descoperite prin Sfânta Cruce și Maica Domnului, arătând că nimeni nu poate să dobândească smerenia prin care ne putem umple ființa de prezența lui Dumnezeu, iar fără ascultare, nimeni nu poate să trăiască iubirea.

Preasfinția Sa a oficiat apoi, în cripta ierarhilor din catedrală, un parastas pentru vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu, care duminică, 18 martie, ar fi împlinit 91 de ani.

‘L-am avut drept părinte al nostru duhovnicesc. Darul și harul dăruite de Dumnezeu prin evlavia deosebită pe care a avut-o în timpul vieții sale pământești față de Maica Domnului și nu mai puțin prin ceea ce ne-a dăruit nouă prin sufletul său minunat a rămas și va rămâne mereu în sufletele noastre, pentru noi adormitul în Domnul arhiepiscopul și mitropolitul Bartolomeu va străluci ca o stea luminoasă pentru că ne-a dăruit multă lumină, căldură și iubire din ființa sa binecuvântată de Dumnezeu’, a spus Părintele Episcop.

PS Vasile Someșanul s-a aflat duminică seara în mijlocul obștii Mănăstirii ‘Schimbarea la Față’ din Petreștii de Sus, Protopopiatul Turda, unde a oficiat Taina Sfântului Maslu, în sobor de preoți și diaconi, printre care pr. protopop Daniel Crișan din Turda și pr. Teofil Popescu, starețul mănăstirii.

Sfântul Maslu de obște la Întorsura Buzăului

În Parohia Floroaia Mare, din Protopopiatul Întorsura Buzăului, a avut loc slujba Sfântului Maslu de obște la care a participat ierarhul locului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, alături de pr. protopop Florin Tohănean, pr. consilier administrativ al Episcopiei Covasnei și Harghitei Teodor Bijec și un sobor de preoți din protopopiat. IPS Arhiepiscop Ioan a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat că, venind la Sfânta Biserică, oamenii se pot vindeca de boli trupești și sufletești prin Taina Sfântului Maslu.

‘La scăldătoarea de la Vitezda, Hristos era așteptat de oamenii suferinzi, și nu de preoții de la templu, la fel cum oamenii de astăzi îl așteaptă la Taina Sfântului Maslu. Oamenii vin la Sfânta Biserică ziua, recunoscând că sunt păcătoși și că se duc la Hristos să îi vindece. Ei nu merg noaptea, pe furiș, ca să își ascundă păcatele, ci Îl mărturisesc pe Hristos public. Taina Sfântului Maslu, față de Taina Spovedaniei, care este o mărturisire într-adevăr de taină, Sfântul Maslu este o mărturisire publică’, a spus ierarhul.

La final, pr. paroh Petru Galanton i-a dăruit IPS Arhiepiscop Ioan o icoană înfățișând-o pe Maica Domnului cu Pruncul.

Comentarii Facebook


Știri recente