Duminica Sfintei Cruci în Ardeal

În Duminica Sfintei Cruci din Postul Mare, credincioșii brașoveni au fost binecuvântați de IPS Mitropolit Laurențiu și au cinstit un fragment din lemnul Sfintei Cruci, adus din orașul grecesc Koropi. Lemnul Sfintei Cruci și moaștele Sfântului Mucenic Pantelimon și ale Sfântului Nectarie Taumaturgul s-au aflat spre închinare pentru câteva zile la Brașov. Credincioșii clujeni au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană de IPS Mitropolit Andrei, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Credincioșii din cartierul brașovean Noua au participat la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în măreața biserică zidită în această parte mărginașă a orașului de sub Tâmpa. La Liturghia oficiată în Duminica Sfintei Cruci, sutele de credincioși au cinstit un fragment din lemnul Sfintei Cruci, adus de pr. Corneliu Erneanou din catedrala orașului grecesc Koropi, din apropierea Atenei. Lemnul Sfintei Cruci, moaștele Sfântului Mucenic Pantelimon și cele ale Sfântului Nectarie Taumaturgul s-au aflat spre închinare pentru câteva zile în Biserica „Adormirea Maicii Domunului” din Brașov.

În soborul de preoți de la Sfânta Liturghie s-au aflat starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, arhim. Ilarion Urs, protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, pr. Corneliu Erneanou din Grecia, cei doi sluitori ai bisericii din Noua, pr. Simion Cibian și pr. Cornel Toma, alți preoți din oraș și din împrejurimi. La Sfânta Liturghie, diac. Ionuț Marius Urs a fost hirotonit preot misionar în Protopopiatul Făgăraș II, iar protopopul de Brașov a citit la momentul potrivit Pastorala IPS Mitropolit Laurențiu la această duminică din Postul Mare, prin care îi îndeamnă pe credincioși să arate milostenie față de copiii abandonați în maternități și să îi primească în plasament sau chiar să-i înfieze.

Conferință duhovnicească la ASCOR Brașov

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre Duminica Sfintei Cruci, înțelesurile duhovnicești ale Crucii și despre Evanghelia din această zi. „Sfânta Cruce apare acum ca un copac cu multe ramuri, la umbra căruia fiecare suflet ostenit de drumul luptei cu ispitele, drumul postului, să poată să stea și să se odihnească pentru a primi forță pentru partea a doua a drumului. Fiecare duminică a postului este un popas prin care mulțumim lui Dumnezeu pentru c-am reușit să trecem peste săptămâna respectivă și cerem ajutor pentru următoarea săptămână. În această duminică, mesajul este acela de a ne lua crucea, de a ne asuma cel de-al treilea înțeles al Crucii, acela de încercare din partea lui Dumnezeu, dar nu ca pedeapsă din partea Lui”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

IPS Mitropolit Laurențiu a susținut, apoi, o conferință duhovnicească în Aula Universității „Transilvania” din Brașov, la invitația Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România, filiala Brașov. Ierarhul a vorbit despre popasurile duhovnicești din duminicile Postului Mare și despre călătoria pe care credincioșii o au de făcut în această perioadă premergătoare Sfintei Învieri. Brașovenii au participat în număr mare la conferința duhovnicească și au adresat întrebări cu referire la post, rugăciune și alte aspecte ale vieții spirituale.

Slujiri arhierești în Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-au aflat preoții slujitori ai catedralei și preoți profesori de la cele două instituții de învățământ teologic clujene.

La Sfânta Liturghie a fost prezentă și o mulțime impresionantă de credincioși. În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit celor prezenți despre semnificația Crucii în lupta cu răul: „Crucea este stindardul creștinilor, de la începuturi și până în prezent. Crucea ne dă identitatea de creștini și prin Cruce ne recunoaștem ca fii ai Împăratului biruitor. Atâta timp cât ne vom desfășura viața sub ocrotirea acestui semn mântuitor, vom fi și noi biruitori în lupta cu păcatul și nici un dușman nu ne va putea sta împotrivă”. IPS Andrei a spus credincioșilor că prin semnul Sfintei Cruci îl mărturisesc pe Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, Treimea cea de o ființă și nedespărțită și prin ea sunt cerute ocrotirea împotriva răului și dobândirea binecuvântării Preasfintei Treimi.

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Treime” Bic. În sobor s-au aflat pr. Antonie Pința, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, pr. Pimen Rus, duhovnicul Mănăstirii Bic, pr. Ioan Șanta, de la Parohia Grebenișu de Câmpie, județul Mureș, și pr. misionar Dănuț Boșca, din Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Ierarhul a binecuvântat un paraclis amenajat în incinta mănăstirii, pentru oficierea slujbelor pe perioada de iarnă, iar apoi a sfințit și azilul de bătrâni al mănăstirii, unde sunt asistați, prin grija stareței Marina Lupou, 23 de bătrâni. Mănăstirea are și o școală confesională, pentru clasele I-IV, unde sunt școlarizați și cazați 20 de copii proveniți din familii cu risc social din județul Sălaj.

Preasfințitul Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Dimitrie – Izvorâtorul de mir” din Baciu, Cluj-Napoca. Ierarhul a săvârșit, apoi, Taina Sfântului Maslu, în localitatea bistrițeană Breaza.

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Șomcuta Mare, aflată în plin proces de restaurare ce se va finaliza în următorii trei ani. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit diacon pe seama acestei biserici pe teologul Ioan Lupse.

Comentarii Facebook


Știri recente