Duminica Sfântului Grigorie Palama în bisericile ardelene

În a doua Duminică din Sfântul și Marele Post, a Sfântului Grigorie Palama, credincioșii din Ardeal au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, s-au împărtășit cu Sfintele Taine și au primit binecuvântări arhierești. Nu au lipsit îndemnurile ierarhilor către credincioși de a înmulți faptele bune și rugăciunea.

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Sibiu, cunoscută ca „Biserica dintre Brazi”, a fost neîncăpătoare în a doua Duminică a Postului Mare, când Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie și i-a binecuvântat pe credincioși. Lăcașul de cult a fost zidit la 1786 și este printre cele mai vechi biserici ale românilor din Sibiu. Încercată de vitregiile vremurilor, biserica este pregătită, în prezent, pentru ample lucrări de restaurare, în special la pictura interioară, după cum informează „Ziarul Lumina”.

La Sfânta Liturghie credincioșii au participat în număr foarte mare și s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului psaltic „Sfântul Andrei Șaguna”, condus de drd. Adrian Dobreanu. În soborul de preoți s-au aflat pr. lect. univ. dr. Daniel Buda, de la Facultatea de Teologie din Sibiu, și secretar executiv pentru relațiile bisericești și ecumenice la Consiliul Mondial al Bisericilor, Ioan Coșa, protopopul de Sibiu, parohii de la biserică și alți preoți invitați. În cadrul slujbei, diaconul Laurențiu Sebastian Gârneață a fost hirotonit preot pentru Parohia Dacia, Protopopiatul Rupea, județul Brașov.

Milostenie față de copiii abandonați

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre popasurile duhovnicești din drumul parcurs de fiecare credincios în Postul Mare. Ierarhul a explicat Evanghelia duminicii în care ni se prezintă vindecarea slăbănogului din Capernaum. „Mântuitorul l-a vindecat pe slăbănog și a remarcat credința celor patru care l-au adus prin acoperișul casei. Înțelegem de aici că nu putem să ne mântuim singuri. Toate rânduielile dumnezeiești sunt făcute pentru obștea creștină. Fiecare în parte se roagă pentru sine, dar fiecare aparține acestei obști pentru care se roagă Biserica. Datoria față de semen este egală cu cea pe care o avem față de noi înșine, iar aproapele nostru este oricine care se află cu noi în anumite momente”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să înmulțească faptele bune și în special milostenia, făcând apel către familiile binevoitoare de a lua spre îngrijire sau chiar adopție copiii abandonați în maternități. Arhiepiscopia Sibiului și Direcția de Protecție a Copilului Sibiu au semnat recent un parteneriat prin care preoții vor sensibiliza familiile ortodoxe față de acești copii. La final, mulțumirile din partea comunității au fost adresate de pr. Mihai Sămârghițan și pr. Vasile Dariciuc.

Slujbă de pomenire a episcopului Ioan Mihălțan

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Ohaba, județul Alba, unde înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”.

IPS Andrei a vorbit credincioșilor despre viața și activitatea fostului ierarh al Oradiei, vrednicul de pomenire episcop Ioan Mihălțan, apoi a săvârșit o slujbă de Parastas pentru acesta. O ectenie a fost rostită și la mormântul aflat în apropierea bisericii din Ohaba, localitatea natală a fostului ierarh. Anul acesta, pe 17 martie, s-au împlinit 5 ani de la trecerea la cele veșnice a ierarhului.

„Preasfințitul Ioan Mihălțan a fost un mare părinte duhovnicesc, care a făcut mult bine generațiilor de studenți, multor ucenici duhovnicești pe care i-a avut”, a evidențiat IPS Andrei. „În jurul mormântului lui, împreună cu soborul ce a slujit, cu părintele profesor Dumitru Abrudan, vechi coleg de facultate, și împreună cu familia și cu satul, cu toți credincioșii pe care i-a păstorit, ne-am rugat lui Dumnezeu la Sfânta Liturghie, apoi am oficiat Parastasul și am avut un moment de reculegere aici, lângă crucea unde așteaptă învierea cea de obște”, a mai spus IPS Andrei.

IPS Irineu a liturghisit în Catedrala Reîntregirii

Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Membrii cunoscutei corale „Andrei Mureșanu” din Bistrița, conduși de arhid. Cornel Pop, au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. Vorbind despre corala bistrițeană, IPS Irineu a spus: „Acest cor excepțional aduce sub cupola casei lui Dumnezeu harisme și tărie lăuntrică. De asemenea, oferă entuziasm sfânt și ardoare pentru Dumnezeul Cel viu. Fiecare dintre membrii corului are drept deviză cuvintele psalmistului: «Lăuda-voi pe Domnul în viața mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi trăi» (Ps. 145, 2)”.

În cadrul slujbei a avut loc hirotesia întru arhidiacon a diac. Liviu Stanciu, secretarul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei, căruia IPS Irineu i-a acordat crucea pectorală, semn distinctiv al slujirii arhidiaconale, și o diplomă de aleasă cinstire pentru activitatea sa în cadrul Centrului eparhial.

Preasfințitul Sofronie la noua catedrală episcopală

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit dumnezeiasca Liturghie în paraclisul de iarnă ocrotit de Sfinții Ierarhi Nicolae al Mirelor Lichiei, Spiridon al Trimitundei și Nectarie al Pentapolei, Făcătorii de minuni, de la demisolul Catedralei episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, la aniversarea unui an de la ceremonia proclamării celui de-al doilea hram al catedralei, Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a reliefat aspecte din viața și mai cu seamă teologia Sfântului Ierarh Grigorie Palama, un mare apărător al credinței.

„Biserica noastră Ortodoxă ne învață că, încă din viața aceasta, prin rugăciune neîntreruptă și îndelungată nevoință, putem ajunge la vederea lui Dumnezeu, la vederea luminii dumnezeiești necreate, despre care a învățat, a teologhisit Sfântul Grigorie Palama, după ce el însuși s-a îndeletnicit cu multa rugăciune, cu practicarea ascezei aspre, pustnicind în Sfântul Munte al Athosului, învrednicindu-se de vederea luminii divine necreate”, a spus PS Sofronie.

Slujiri arhierești în Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramul „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din cadrul Centrului eparhial al Episcopiei Sălajului. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit celor prezenți despre rugăciune și despre foloasele ei, subliniind în mod special însemnătatea rugăciunii pentru aproapele.

Preasfințitul Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a fost prezent în Parohia „Înălțarea Domnului” din Cluj-Napoca, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre smerenie și milostenie, iar la final i-a miruit pe credincioșii prezenți. Duminică după-amiază, ierarhul a fost prezent și în Parohia Sălicea, Protopopiatul Cluj I, unde a săvârșit Taina Sfântului Maslu.

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a liturghisit și a predicat în Parohia „Buna Vestire” din Satu Mare, prilej cu care a hirotonit pe diaconul Florin Tamas preot pe seama Parohiei Hoteni, Protopopiatul Sighet.

Comentarii Facebook


Știri recente