Duminica Rusaliilor în Parohia Acoperământul Maicii Domnului din Elche din Spania

În Duminica Pogorârii Sfântului Duh, 3 iunie 2012, credincioșii ortodocși români din Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Elche, Spania, au avut o bucurie în plus prin participarea pentru prima dată la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica lor, informează site-ul episcopiaspanieiportugaliei.es. A fost răsplata sufletească venită după un an de eforturi și muncă pentru a dobândi o moștenire veșnică: o biserică. După ce timp de șase ani au participat la slujbe în Ermita San Crispin, pusă la dispoziție de Asociația pantofarilor din Elche, în luna mai a anului 2011 au reușit, în frunte cu preotul paroh Cristian Toderici, să achiziționeze un spațiu pe care să îl transforme în biserică. Iată că a trecut un an și Dumnezeu le-a ascultat rugăciunile, s-au mutat în biserica lor, iar acum se pregătesc pentru sfințirea locașului, programată pentru 7 octombrie a.c.

Zeci de credincioși au luat parte sâmbătă seara la slujba Vecerniei și Sfințirea Apei, pentru ca duminică să se adune mai bine de 150 de oameni la Sfânta Liturghie. Au slujit părintele Cristian Toderici și ieromonahul Macarie, la final părintele Cristian dând citire Pastoralei la Pogorârea Sfântului Duh trimisă de Sinodul Mitropolitan în toate parohiile. Având în vedere că această duminică a avut o însemnătate deosebită pentru parohia lor, părintele le-a mulțumit credincioșilor pentru darul adus de fiecare în parte, după posibilitățile fiecăruia, pentru construirea casei lui Dumnezeu, daruri ce reflectă dragostea lor pentru Hristos.

După slujbă, au participat cu toții la o agapă frățească, pregătită de credincioasele din parohie.

Oamenii au fost foarte impresionați când și-au văzut toată munca depusă în acest an reprezentată în imagini, întrucât doamna preoteasă Alina Toderici, urmărind îndeaproape procesul amenajării bisericii, a realizat un colaj cu fotografii de la fiecare etapă.

Nu a fost deloc ușor să ajungă aici, prețul de cumpărare a spațiului a fost stabilit la 87.500 de euro, au plătit un avans de 21.500, urmând ca în 65 de ani să se achite o rată lunară de 625 euro. Au început prin recompartimentarea spațiului, delimitând biserica de sala de lucru destinată școlii parohiale, au zidit altarul, au ridicat un perete prevăzut cu geamuri cu vitralii, au amenajat birou pentru spovedanie și au împodobit locașul cu o frumoasă catapeteasmă sculptată în lemn de tei de meșterul Nicolae Câmpeanu din Dej. Icoanele de pe iconostas au fost realizate de pictorul Claudiu Coldea, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Atât iconostasul, cât și icoanele au fost donate de familia Lucian și Mihaela Burcă, alți enoriași făcând, la rândul lor, alte donații pentru dotarea bisericii cu toate cele necesare slujirii.

Până la sfințirea bisericii se dorește amplasarea unei porți din lemn la intrare și achiziționarea unui clopot adus din Grecia. În plus, ca proiect pe termen mai lung, părintele paroh se gândește la pictura interioară, care se va definitiva tot cu sprijinul enoriașilor.

Parohia ortodoxă română din Elche funcționează din anul 2006 și are în cuprins aproximativ 3.500 de români. Pentru copiii acestora, în anul 2007 doamna preoteasă Alina Toderici a pus bazele unei școli parohiale. La început se adunau cu toții duminica pentru a studia noțiuni de Religie, dar văzând interesul sporit al tinerilor și al părinților lor de a-i aduce să învețe cât mai multe, din anul 2008 a început să lucreze cu ei pe grupe de vârstă. Celor cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani le predă în continuare Religie, iar cei de până la 14 ani studiază Limba, Cultura și Civilizația Românească. Mai mult, în posturi se organizează conferințe și discuții cu adolescenții, iar cu prilejul marilor evenimente copiii pregătesc spectacole și serbări, sau diferite activități recreative. Tot la școala parohială, tinerii creștini își formează de la cea mai fragedă vâstă un caracter moral, primind o educație aleasă de la doamna preoteasă, dascăl de meserie.

Pentru a le asigura acestora un mediu cât mai favorabil, a fost amenajată noua sală de clasă, unde vor avea loc de acum înainte lecțiile duminică de duminică.

Comentarii Facebook


Știri recente