Duminica Pogorârii Duhului Sfânt la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, 23 iunie 2013, Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută și sub numele de Rusalii. Cu acest prilej, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea Sfânta Liturghie a fost oficiată de către soborul de preoți și diaconi ai catedralei, în prezența a numeroși credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” și grupul de psalți al Catedralei Arhiepiscopale, informează arhiram.ro

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Protos. Sebastian Mihalcea, Eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale, a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat înțelesurile duhovnicești ce reies din pericopa evanghelică, subliniind importanța acestei sărbători în viața creștinilor, Pogorârea Duhului Sfânt însemnând momentul nașterii Bisericii și al începutului propovăduirii Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos în întreaga lume.

După săvârșirea Sfintei Liturghii de astăzi a fost oficiată și Vecernia Rusaliilor, cunoscută în popor sub numele de „slujba plecării genunchilor”, care cuprinde și cele opt rugăciuni rostite special de către preoți în această zi, pentru invocarea harului Duhului Sfânt și a ajutorului lui Dumnezeu peste membrii văzuți ai Bisericii, dar și pentru odihna sufletelor tuturor credincioșilor mutați la cele veșnice întru nădejdea învierii și a dobândirii Împărăției Cerurilor.

Tot acum au fost binecuvântate și frunzele de nuc care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimiși de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite, adică popoare diferite, până la marginile pământului, începând de la Ierusalim.

Aceasta este cea de-a treia Vecernie specială care se oficiază în cursul anului bisericesc. Celelalte două se săvârșesc în Vinerea Mare, atunci când se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf, și în Duminica Sfintelor Paști, la prânz, fiind numită, după tradiție, și „A doua Înviere”.

La această mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe prăznuită în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea au participat numeroși credincioși din municipiu, care, după datină, au primit rămurele de nuc pentru a vesti și celor de acasă, care din binecuvântate pricini nu au fost prezenți la biserică, bucuria praznicului Pogorârii Duhului Sfânt.

Comentarii Facebook


Știri recente