Duminica Ortodoxiei sărbătorită în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Ca în fiecare an, la Duminica Ortodoxiei, în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au desfășurat ample manifestări liturgice și cultural-misionare dedicate cinstirii icoanelor în Biserica Ortodoxă.

La Catedrala arhiepiscopală din Galați, programul a început prin procesiunea cu icoane realizate de tineri elevi seminariști și a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoți și diaconi, de numeroși credincioși gălățeni, de un număr impresionant de copii și tineri, precum și de persoanele cu deficiențe de auz și vorbire din Galați, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.

La momentul liturgic potrivit, tinerii iconari au fost împărtășiți cu Sfintele Taine de către Chiriarhul Dunării de Jos, după care, pe solee, au prezentat credincioșilor prezenți icoanele lor.

Adresându-se acestora, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a arătat că „… icoana nu este tablou, ci fereastră prin care intră lumina! Iar lumina este din darul și lucrarea Preasfintei Treimi! Cele mai reușite icoane sunt cei care au lumina lui Dumnezeu permanent în ei. Cine trăiește în lumină, transmite lumină… iar lumina ajută ca și faptele celor luminoși să devină luminoase!”.

În prelungirea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat tradiționala procesiune cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopală până la vechiul Palat Arhiepiscopal la care au participat elevi de la școli și licee gălățene, elevi ai Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei”, precum și credincioși.

Aici, în deschiderea programului, corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei”, corul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galați și corul de muzică psaltică „Ortodoxia” au susținut un mini-concert, în care au fost interpretate imne din perioada Postului Mare.

În continuare, a fost vernisată expoziția de icoane, intitulată „2013 – Anul Sfinților Împărați Constantin și Elena, în iconografie”. Lucrările iconografice au fost realizate de copii și tineri de la „Clubul Copiilor” din Tecuci, „Palatul Copiilor” din Galați, Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, secția patrimoniu și pictură bisericească, Centrele parohiale pentru tineret din Liești și Barcea, județul Galați, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galați, precum și de elevii Școlii Nr. 28 „Mihai Eminescu” din Galați.

Ca semn al aprecierii și încurajării pentru talentul și pasiunea lor, tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, diploma „Icoana – frumusețe a Ortodoxiei”, precum și importante premii care au constat în seturi de icoane – model, seturi de acuarele, blaturi pentru icoane, pensule dar și broșura „Viața și minunile Sfântului Luca al Crimeii”.

În încheiere, chiriarhul locului a vorbit despre însemnătatea și rolul icoanelor în biserici și în casele credincioșilor și a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în înfrumusețarea acestei zile.

Comentarii Facebook


Știri recente