Duminica Ortodoxiei sărbătorită de 1175 ani la Constantinopol. Imagini de la Liturghia Patriarhală

Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a prezidat duminică Sfânta Liturghie celebrată la Catedrala Sfântul Gheorghe din cartierul Fanar al Constantinopolului, orașul în care ierarhii ortodocși întruniți în Sinod au restabilit cultul icoanelor după un secol de divergențe ecleziastice.

Episcopul Adrian de Alikarnassos a vorbit despre Duminica Ortodoxiei sărbătorită de 1175 de ani și care marchează restabilirea cultului sfintelor icoane în Biserica Ortodoxă, fiind un îndemn la „păstrarea neclintită a credinței Sfinților Apostoli, a credinței Sfinților Părinți, a credinței ortodocșilor, care sprijină și pe care se sprijină întreaga lume”.

„Închinarea plină de cinste adusă sfintelor icoane și locul lor central din Biserica Ortodoxă nu este o simplă tradiție a Răsăritului creștin și o dimensiune a evlaviei laice lipsită de esență teologică. Ele aparțin nucleului credinței și identității ortodocșilor,” a subliniat Episcopul de Alikarnassos în data de 25 februarie.


Citește și: Duminica Ortodoxiei – Sărbătoarea Sfintelor Icoane


Preasfințitul Părinte Adrian a făcut referire la importanța cetății Constantinopolului în decursul timpului, deoarece „este locul binecuvântat unde, sub Sinoadele Ecumenice, a fost stabilit din punct de vedere dogmatic adevărul credinței ortodoxe, adevărul despre icoană, adevărul pe care îl sărbătorim astăzi în preacinstita catedrală patriarhală, într-o atmosferă strălucitoare”.

Concelebranți pentru Sfânta Liturghie au fost Mitropoliții Meliton de Filadelfia, Dimitrie de Sevastia, Hrisostom de Myra, Teolipt de Iconiu, Ștefan de Kallioupole și Madyton, Elpidofor de Brusa, Dimitrie de Chefalonia și Bartolomeu de Smyrna.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat un Trisaghion pentru odihna sufletelor tuturor celor care s-au luptat pentru apărarea credinței ortodoxe.

În continuare, Sanctitatea Sa Bartolomeu a condus credincioșii în tradiționala procesiune cu icoane.

În Duminica Ortodoxiei, Biserica sărbătorește restabilirea cultului sfintelor icoane de către Patriarhul Metodie al Constantinopolului, din încredinţarea Sfintei Teodora, Împărăteasa Bizanţului. Evenimentul sărbătorit a avut loc la 11 martie 843, când a fost organizată pentru prima oară cinstirea solemnă a dreptei credinţe în prima duminică din Postul Mare.

Foto credit: Nikos Manginas/Patriarhia Ecumenică

Comentarii Facebook


Știri recente