Duminica Ortodoxiei – Sărbătoarea sfintelor icoane

În Duminica Ortodoxiei, Biserica Ortodoxă prăznuiește restabilirea cultului sfintelor icoane în urma Sinodului al șaptelea ecumenic.

Criza iconoclastă din secolul al șaptelea a adus foarte multe dispute și s-a vărsat sânge în confruntările dintre cei ce cinsteau sfintele icoane și cei care le considerau idoli. De aceea, la iniţiativa împărătesei regente Irina, 350 episcopi s-au întrunit în 787 la Niceea, sub conducerea Sfântului Tarasie Mărturisitorul, Patriarhul de atunci al Constantinopolului.

Ultimul dintre cele șapte sinoade ecumenice a formulat învățătura despre sfintele icoane.

Sinodul al șaptelea afirmă că Sfânta Scriptură și sfânta icoană „se arată” și „se explică” reciproc. Imaginea vizuală are aceeași valoare cu imaginea verbală. Așa cum Sfânta Scriptură este o imagine în cuvinte, tot astfel și icoana pictată este un cuvânt în culori, amintește Sfântul Sinod al Bisericii noastre în Pastorala din Duminica Ortodoxiei.

Icoana, precizează același document, transmite conținutul Sfintei Scripturi în chip liturgic, într-un mod integral și concentrat, care se adresează „față către față” persoanelor din biserică aflate în stare de comuniune – rugăciune cu Preasfânta Treime și cu toți sfinţii.

Cu prilejul împlinirii a 1230 ani de la Sinodul al șaptelea, Biserica Ortodoxă Română a declarat anul 2017, ca An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti.

Icoana arată adevărul și frumusețea Ortodoxiei. Icoana este mărturisirea credinței că Dumnezeu Cel Nevăzut S-a făcut văzut, că Dumnezeu Cel Necuprins S-a făcut cuprins pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire. Icoana nu este o simplă podoabă estetică în Biserică, ci este expresia dreptei sau adevăratei credințe, a spus Patriarhul Daniel.

Contextul omagierii icoanei în anul acesta este, după cum explică Preafericirea Sa, necesitatea unui răspuns la promovarea obsesivă a imaginii eului propriu.

În fața secularismului antireligios, caracterizat printr-o obsesie a promovării publice a imaginii eului individual și o respingere a icoanei sfinților, Biserica Ortodoxă Română reiterează importanța și semnificația spirituală profundă a cinstirii icoanelor Mântuitorului Iisus Hristos, ale Maicii Sale și ale sfinților, afirmă Patriarhul.

Cinstirea icoanelor are și un rol pedagogic în Biserică, reprezentând timp de secole cărțile celor ce nu știau să citească. Icoanele reprezintă o prezență importantă în patrimoniul cultural al unui stat.

Împreună cu sfintele icoane, Biserica omagiază anul acesta iconarii și pictorii bisericești. Lor li se arată recunoștință pentru moștenirea lăsată, deoarece prin credință și talent au realizat adevărate comori, dintre care unele au devenit mai târziu făcătoare de minuni.

Comentarii Facebook


Știri recente