Duminica Ortodoxiei la Timișoara

În prima duminică din Postul Sfintelor Paști, numită și Duminica Ortodoxiei, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe licențiatul în teologie Sergiu Daniel Horniac, potrivit mitropolia-banatului.ro.

Tot în cadrul slujbei, părintele Daniel Trăilă, eclesiastul catedralei, a dat citire pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, amintind totodată credincioșilor de colecta pentru Fondul Central Misionar, organizată pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române.

După Sfânta Liturghie, a avut loc premierea celor doi câștigători ai etapei mitropolitane a concursului național ” Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice „, Ionuț Mîlcomete, de la Seminarul Teologic din Arad și și Cristian Țuțuroi, de la Facultatea de Teologie din Arad.

În final, Preasfințitul Paisie a transmis tuturor credincioșilor prezenți binecuvântarea Înalt Preasfințitului Mitropolit Nicolae și dragostea sa părintească.

Cu binecuvântarea Întâistătătorului Banatului și din încredințarea Preasfințitului Paisie, credincioșii prezenți la Catedrala mitropolitană au primit în dar icoane tipărite la tipografia eparhială. Cu acest prilej, au fost împărțite aproximativ 4.000 de icoane.

Prin această lucrare s-a urmărit întărirea evlaviei credincioșilor pentru sfintele icoane, numite de Sfinții Părinți ai Bisericii „ferestre spre cer”, ele reprezentând teologia Bisericii în imagini, fiind totodată mijlocitoare ale prezenței harului lui Dumnezeu.

În seara aceleași zile, la catedrala mitropolitană a avut loc tradiționalul concert dedicat Duminicii Ortodoxiei, susținut de corul cadtedralei, condus de pr Dan Dragomir.

Comentarii Facebook


Știri recente