Duminica Ortodoxiei sărbătorită la Chicago

Credincioșii români din zona Chicago au serbat Duminica Ortodoxiei împreună cu Mitropolitul Nicolae al celor două Americi.

IPS Nicolae a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Chicago și a explicat istoria și semnificația sărbătorii „Duminica Ortodoxiei”.

„Duminica Ortodoxiei, sărbătorită începând din anul 843 în întreaga creștinătate ortodoxă, ne dezvăluie purtarea de grijă neîncetată a lui Dumnezeu față de Biserica Ortodoxă. Când cinstim, ne închinăm și sărutăm cu evlavie Sfintele Icoane, noi ne întâlnim cu Hristos, cu Maica Domnului și cu Sfinții lui Dumnezeu”, a spus Părintele Mitropolit amintind cuvintele Sfântului Teodor Studitul care precizează că cinstirea icoanei lui Hristos se îndreaptă către Persoana Acestuia.

Icoana lui Hristos nu este altceva decât Hristos, evident afară de diferența de substanță, cum s-a arătat deja de mai multe ori. De aceea și închinarea ei este o închinare la Hristos, întrucât nu este închinat ceva din materia icoanei, ci numai Hristos, Cel asemănat în ea. Iar cele ce au o singură asemănare au și o singură închinare”, scrie Sf. Teodor.

După Sf. Liturghie, copiii de la Școala duminicală a Catedralei au organizat o procesiune cu sfintele icoane, din biserică până în sala socială, unde au intonat imne specifice Postului Mare.

Vecernie panortodoxă

Seara, cler și credincioși ortodocși de diferite naționalități din zona Chicago s-au întâlnit la Catedrala ortodoxă sârbă „Învierea Domnului”, pentru slujba Vecerniei. La eveniment a participat Mitropolitul Nicolae împreună cu slujitori și credincioși de la catedrala românească.

Organizată de Asociația clerului ortodox din Chicago, slujba Vecerniei a fost un moment de adevărată comuniune ortodoxă, notează Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi.

Cinci ierarhi, 40 de preoți și diaconi și peste 500 de credincioși din zona Chicago s-au rugat împreună. La sfârșitul slujbei Vecerniei, s-a citit Sinodiconul Ortodoxiei, mărturisirea comună a dreptei credințe. O procesiune cu sfintele icoane a încheiat această slujbă a Vecerniei Panortodoxe din Chicago.

Foto credit: Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente