Duminica Ortodoxiei la Catedrala Mitropolitană din Iași

În prima duminică din Postul Sfintelor Paști, numită și Duminica Ortodoxiei, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala mitropolitană din Iași. Răspunsurile la slujba arhierească au fost date de Corul Operei Naționale Române din Iași, dirijat de Manuel Giugula, informează doxologia.ro

În fiecare an, Biserica Ortodoxă prăznuiește, în duminica întâi din Postul Mare, triumful Ortodoxiei, al dreptei credințe împotriva ereziilor, fiind amintite evenimentele din 11 martie 843 de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane și întărite hotărârile celor șapte sinoade ecumenice.

În această duminică atât de importantă, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala mitropolitană din Iași. Conform tradiției, după întâmpinarea mitropolitului la Reședința mitropolitană, fiecare preot slujitor a mers în procesiune către catedrală, purtând o icoană ortodoxă.

Bucuria slujbei arhierești a fost cu atât mai mare pentru credincioșii prezenți, cu cât răspunsurile liturgice au fost date de Corul Operei Naționale Române din Iași, dirijat de Manuel Giugula. La Liturghia arhierească a fost prezentă și doamna Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române din Iași.

După citirea Sfintei Evanghelii, arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, la finalul căreia, urmând îndemnul Sfântului Sinod, s-a organizat colecta de bani pentru Fondul Central Misionar.

În cadrul Sfintei Liturghii, numeroși credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un scurt cuvânt, în care a mulțumit oaspeților de la Opera Națională Română din Iași și credincioșilor prezenți, după care a explicat ce înseamnă credința creștin-ortodoxă: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru această frumoasă zi pe care a dăruit-o Bisericii Lui. Astăzi este ziua noastră, a tuturor celor care am fost botezați în numele Sfintei Treimi, în Sfânta Biserică drept-slăvitoare a Domnului Hristos, Biserica Ortodoxă. După spusele marelui nostru duhovnic, părintele Rafail Noica, Ortodoxia este firea omului, adică împlinirea năzuințelor cele mai lăuntrice ale omului, fără de care el nu se poate simți în plenitudinea lui, ca trăind, mărturisind și cunoscând Adevărul, care este Hristos Domnul. Ortodoxia nu este o filosofie, una dintre multele existente, nu este o confesiune creștină, una din multele existente, nu este una dintre religii, ci este Hristos-Domnul, este plenitudinea adevărului, singurul adevăr care ne face liberi cu adevărat și pe care unii îl înțeleg deplin, alții în parte, iar alții, din păcate, deloc. Ortodoxia este devenirea întru ființă a omului, adică împlinirea cererilor noastre din rugăciunea pe care ne-a lăsat-o Domnul: «Pâinea noastră cea spre ființă dă-ne-o nouă astăzi». Ortodoxia nu este rațiunea de a fi vrăjmaș cuiva, ci înfrățirea și cuprinderea în iubire a tuturor oamenilor, îmbodobită cu conștiința că Ortodoxia este deținătoarea adevărului de credință”.

La final, soborul preoților slujitori, purtând icoane, l-a condus pe IPS Teofan către palatul mitropolitan, unde înaltul ierarh i-a primit pe membrii Operei Naționale Române din Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente