Duminica Ortodoxiei în Banat

În Duminica Ortodoxiei, IPS Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Arad. La Caransebeș, sărbătoarea a început printr-o procesiune cu icoane, urmată de Liturghia oficiată de PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, în Catedrala episcopală din Caransebeș. PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a liturghisit în Catedrala mitropolitană din Timișoara, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

În Duminica Ortodoxiei, cea dintâi duminică a Postului Mare, Înalt Preasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad. Este deja o tradiție ca în fiecare an ierarhul să săvârșească Sfânta Liturghie arhierească în lăcașul de cult arădean.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare, Înalt Preasfinția Sa, aplicând cuvântul Mântuitorului din Evanghelia zilei (Ioan 1, 51), despre cerul deschizându-se, la vederea celor nevăzute, prin sfintele icoane, precum și la Sfânta Cruce din viziunea constantiniană, s-a referit la chipul în care Biserica a căutat întotdeauna să ridice credincioșii la valorile cele netrecătoare. Cu aceasta, Înalt Preasfinția Sa a făcut introducerea la tema biruinței Ortodoxiei din citirea Pastoralei Sfântului Sinod pentru această duminică. La finalul slujbei, sutele de credincioși prezenți s-au bucurat de primirea binecuvântării arhierești la începutul Postului Mare.

Procesiune cu icoane la Caransebeș

La Caransebeș, sărbătoarea a început printr-o procesiune de la Reședința episcopală la Catedrala episcopală la care au luat parte, alături de soborul slujitor, elevi seminariști și studenți teologi cu icoane în mâini, precum și copii și tineri din centrele de tineret ale episcopiei din Reșița, Bocșa, Oravița și Moldova Nouă.

În continuare, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, la Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. La Sfânta Liturghie au participat mulți credincioși, foarte mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Sfintele Taine. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Gabriel Gozman, consilierul social-misionar al Episcopiei Caransebeșului, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei. Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a precizat apoi că la procesiune au participat elevii seminariști, studenții teologi, dar și foarte mulți copii și tineri, mai ales cei care au participat la concursul „Tineri în Biserică” și la tabăra „Credință și artă pentru toți”. „Ne bucurăm că din toate colțurile Episcopiei Caransebeșului au venit copii și tineri purtând sfintele icoane în mâini și ne-au însoțit astăzi ca împreună, în prima duminică din Postul Mare, să ne rugăm la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, sărbătorind în mod festiv triumful Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor. Prin această procesiune încercăm și noi, clerul și poporul, copii și tineri, dar și vârstnicii să arătăm tuturor că avem o credință dreptmăritoare, o credință care respectă învățăturile Sfinților Părinți, învățăturile și dogmele celor 7 sinoade ecumenice și încercăm să pășim pe urmele Sfinților Părinți pentru că și ei la rândul lor au pășit pe urmele Sfinților Apostoli și pe urmele Mântuitorului Iisus Hristos”, a mai spus PS Lucian.

La final, toți cei 35 de copii și tineri participanți la procesiune au primit din partea ierarhului daruri constând în cărți de rugăciuni și icoane, iar tânăra pictoriță Hanelore Schadt de la Liceul de artă „Sabin Păuța” din Reșița a primit act de cinstire.

Premiere la Timișoara

Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Paisie Lugojeanul a hirotonit în treapta diaconiei pe licențiatul în teologie Sergiu Daniel Horniac. Tot în cadrul slujbei, părintele Daniel Trăilă, eclesiarhul catedralei, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, amintind totodată credincioșilor de colecta pentru Fondul Central Misionar, organizată pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române. După Sfânta Liturghie, a avut loc premierea celor doi câștigători ai etapei mitropolitane a Concursului național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”, Ionuț Mîlcomete de la Seminarul Teologic din Arad și Cristian Țuțuroi, de la Facultatea de Teologie din Arad. În final, Preasfințitul Paisie a transmis tuturor credincioșilor prezenți binecuvântarea Înalt Preasfințitului Mitropolit Nicolae și dragostea sa părintească. Cu binecuvântarea Întâistătătorului Banatului și din încredințarea Preasfințitului Paisie, credincioșii prezenți la Catedrala mitropolitană au primit în dar icoane și câte un exemplar al săptămânalului „Lumina de Duminică”. Cu această ocazie au fost împărțite aproximativ 4.000 de icoane tipărite de tipografia eparhială. Prin această lucrare s-a urmărit întărirea evlaviei credincioșilor pentru sfintele icoane, numite de Sfinții Părinți ai Bisericii „ferestre spre cer”, ele reprezentând teologia Bisericii în imagini, fiind totodată mijlocitoare ale prezenței harului lui Dumnezeu. După slujba Vecerniei, la Catedrala mitropolitană a avut loc tradiționalul concert dedicat Duminicii Ortodoxiei, susținut de corul catedralei, condus de pr. Dan Dragomir.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente