Duminica Ortodoxiei, cinstită și în bisericile din Transilvania

În prima duminică a Postului Mare, numită a Ortodoxiei, este sărbătorită biruința dreptei-credințe în fața ereziei iconoclaste. În biserici a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, iar ierarhii i-au îndemnat pe credincioși să fie sensibili față de nevoile celor din jur și să contribuie la colecta pentru Fondul Central Misionar, prin care Patriarhia Română realizează o bună parte din activitatea filantropică, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost arhiplină în prima duminică a Postului Mare, când Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie. Credincioșii au venit pentru a primi binecuvântarea arhierească în Duminica Ortodoxiei și pentru a se împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Din soborul slujitor au făcut parte preoții și diaconii catedralei și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a catedralei. Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din Duminica Ortodoxiei a fost citită de pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a amintit credincioșilor contextul istoric în care prima duminică din Postul Mare a fost numită a Ortodoxiei, o zi deosebită în care sărbătorim biruința dreptei-credințe în fața ereziei iconoclaste. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să fie sensibili față de nevoile celor din jur și să contribuie la colecta pentru Fondul Central Misionar, prin care Patriarhia Română realizează o bună parte din activitatea filantropică. Colecta din acest an se realizează până în duminica a IV-a din post, iar o parte din bani vor fi rămâne în vistieriile eparhiale, pentru acoperirea nevoilor sociale.

„În fiecare an, prin dragostea noastră participăm cu o contribuție, fie cât de mică, la crearea Fondului Central Misionar. Biserica are foarte multe lucruri de îndeplinit pe lângă misiunea ei spirituală, pe lângă relațiile cu celelalte Biserici și reprezentarea ei în lumea ortodoxă. În fiecare an, ni s-a citit un referat la o ședință a Sfântului Sinod, un act prin care ni s-au arătat lucrările misionare și social-filantropice realizate la nivel de Patriarhie”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Slujbă arhierească la Prundu Bârgăului

Peste 3.500 de credincioși bistrițeni și maramureșeni au participat la Sfânta Liturghie, în Biserica „Sfântul Nicolae” din Prundu Bârgăului, oficiată de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de care s-a aflat Preasfințitul Efrem, Episcop de Seleucia, Siria. În cuvântul de învățătură, PS Efrem a vorbit despre semnificația icoanelor în contextul în care prima duminică din Postul Mare celebrează triumful Ortodoxiei și restaurarea cultului icoanelor. Cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre drama creștinilor din Siria și a făcut un apel la rugăciune. La rândul său, Mitropolitul Clujului i-a îndemnat pe cei prezenți să devină buni mărturisitori după modelul creștinilor din primele veacuri. La finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh Vasile Turc le-a mulțumit celor doi ierarhi pentru prezență și le-a oferit câte o icoană cu Sfântul Nicolae, ocrotitorul bisericii, precum și obiecte tradiționale, specifice zonei. Cu acest prilej, au fost premiați elevii bistrițeni care au obținut rezultate deosebite la olimpiada de religie și profesorii care i-au pregătit.

Momente festive la noua Catedrală episcopală din Oradea

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, prilej cu care a aniversat șase ani de la întronizarea în tronul episcopal al Oradiei Mari, în Duminica Ortodoxiei 2007, la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, vechea Catedrală episcopală. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în paraclisul de iarnă cu hramul „Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie” de la demisolul catedralei, în prezența icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Izbuc și a raclei cu sfinte moaște a străvechii vetre monahale bihorene.

Sute de credincioși și oficialități locale și județene au participat la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia ierarhul a hirotonit diacon pe tânărul teolog Călin Daniel Pădurean, pentru Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Șuștiu, Protopopiatul Beiuș. Pr. Mircea Gheorghe Burzo, slujitor la catedrală, a fost hirotesit iconom. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sfântul Niceta de Remesiana” al catedralei.

Arhim. Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor din Eparhia Oradiei și stareț al Mănăstirii Izbuc, a citit Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, iar la finalul Sfintei Liturghii a citit cuvântul cu ocazia aniversării celor șase ani de arhipăstorire a PS Sofronie, la Oradea. Ierarhul a arătat că „prezența icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Izbuc aici, la noua Catedrală episcopală din Oradea, a transformat ziua aceasta, Duminica Ortodoxiei, prăznuirea biruinței sfintelor icoane contra celor care le defăimau, într-o aleasă zi de sărbătoare, fiind un izvor de multă mângâiere, bucurie și nădejde pentru noi toți, aflați, și anul acesta, la începutul călătoriei duhovnicești a Sfântului și Marelui Post”.

Liturghie arhierească în Șimleu Silvaniei

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei, înconjurat de un sobor din care au făcut parte protopopul Dan Haiduc și preoții slujitori ai bisericii, Vasile Boșca, Ioan Pădurean. După citirea Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, PS Petroniu a rostit un cuvânt de învățătură.

În Parohia Șimleu I se află un complex social, ridicat în urma colaborării cu Parohia romano-catolică „St. Ludgeri” din Helmstedt (Germania), care dispune de o cantină socială, un internat social și cabinete medicale de stomatologie și reflexoterapie. Acest complex include și un paraclis, o expoziție permanentă de arheologie, etnografie, carte și icoană veche, birouri și o sală de conferințe care deservesc, în prezent, și sediul Protopopiatului Șimleu Silvaniei, precum și o locuință de serviciu pentru preot. În cantina socială primesc o masă caldă pe zi 26 de persoane recomandate de Biroul de asistență socială al Primăriei Șimleu Silvaniei, iar în internat sunt cazați elevi și tineri din împrejurimi, fără posibilități de navetă și cu risc de abandon școlar.

PS Vasile Someșeanul în cartierul clujean Mănăștur

Credincioșii din Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, din cartierul clujean Mănăștur, l-au avut în mijlocul lor pe Preasfințitul Vasile Someșeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a săvârșit Sfânta Liturghie. Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre post și despre rugăciunea care trebuie să însoțească această perioadă, i-a îndemnat la smerenie și la mărturisirea păcatelor și a subliniat importanța faptelor milei sufletești și trupești. Ierarhul le-a mulțumit celor care au sprijinit realizarea Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj, unde vor beneficia de îngrijire bolnavii oncologici în fază terminală. PS Vasile Someșeanul a fost primul invitat al manifestărilor duhovnicești organizate de parohia clujeană în Postul Mare. Duminica următoare va fi în mijlocul credincioșilor duhovnicul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj, arhim. Samuel Cristea.

Comentarii Facebook


Știri recente