Duminica migranţilor români

Duminica migranţilor români este celebrată în Patriarhia Română, începând cu anul 2009, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului.

Sărbătoarea a fost adoptată la nivelul întregii Patriarhii de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Reunit reunit în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Reşedinţa patriarhală, în zilele de 25-26 februarie 2009.

Această celebrare a fost instituită prima oară în Mitropolia Moldovei începând cu anul 2006, la iniţiativa Patriarhului Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, când prima duminică după sărbătoarea împărătească a Adormirii Maicii Domnului a fost dedicată românilor care trăiesc peste hotare.

Conform ultimelor statistici oficiale, din anul 2016, România este pe locul patru la numărul de cetăţeni care trăiesc în afara ţării. Avem peste 3,4 milioane de români plecaţi la muncă în străinătate, ori stabiliţi definitiv acolo, cu tot cu familii.

La fel ca în fiecare an, cu prilejul Duminicii migranţilor români, 19 august 2018, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj tuturor românilor aflaţi în diaspora.

În cuvântul intitulat Unitate de credință și unitate de neam, în Anul Centenar, Părintele Patriarh Daniel a evidenţiat contribuţia Bisericii Ortodoxe Române, prin cultivarea conștiinței unității de credință și neam, la pregătirea marilor evenimente istorice, având ca scop unitatea naţională a românilor.

De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat prioritatea pastorală a Bisericii Ortodoxe Române care are în vedere „întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român”.

„Biserica Ortodoxă Română se străduieşte să edifice, deodată cu biserica din sufletşi lăcaşuri de cult acolo unde există comunităţi româneşti, oferind astfel posibilitatea fiecărui român creştin ortodox aflat în străinătate să poată asculta sfintele slujbe în limba maternă, să se poată spovedi şi împărtăşi într-o biserică românească, păstrând astfel legătura cu Biserica Mamă din Ţară”, precizează Patriarhul Daniel în mesaj.

Mesajul integral aici.

Foto credit: Public domain

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…