Duminica Floriilor prăznuită în Mitropolia Banatului

În Duminica Intrării Domnului în Ierusalim, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad. Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș. Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși arădeni, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime” din municipiul Arad. În cuvântul de învățătură, sub titlul „Spre Ierusalimul Ceresc”, pe temeiul pericopelor biblice ale Duminicii Floriilor (Filipeni 4, Ioan 12) și al imnografiei sărbătorii, de asemenea, cu prelucrări din literatura noastră, Înalt Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre intrarea triumfală a Mântuitorului în Cetatea Păcii, ca o prefigurare a Ierusalimului Ceresc. „Confirmând înțelegerea spirituală a Împărăției Mesianice, credincioșii astăzi, potrivit rânduielii bisericești, cu icoana praznicului și ramurile de salcie ce reamintesc grădina Raiului, primesc pe Mântuitorul în adâncul sufletului, prin înnoirea vieții și în întâmpinarea Sfintelor Paști”, a menționat IPS Arhiepiscop Timotei. După încheierea Sfintei Liturghii, credincioșilor li s-au împărțit ramuri sfințite. În seara zilei, la Catedrala „Sfânta Treime”, Înalt Preasfințitul Timotei a oficiat Slujba Deniei din Sfânta și Marea Luni a Săptămânii Patimilor, în continuare asistând la concertul coral de cântări prepascale al corului Catedralei arhiepiscopale, dirijat de cucernicul diacon Laviniu Morar. Prezentarea pieselor corale, cu o introducere în simbolismul slujbelor din Săptămâna Mare, a fost făcută de către preotul Simion Mladin, secretar eparhial și preot slujitor al catedralei. În finalul reprezentației, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei a adresat mulțumiri dirijorului și corului catedralei, prezentatorului, pentru întreaga activitate desfășurată pe parcursul anului, precum și tuturor credincioșilor participanți, subliniind faptul că aceste concerte, în ajunul marilor sărbători creștine, deși produc bucurie și credincioșilor cu deschidere sufletească spre cântări corale din repertoriul universal, acestea dau prioritate, cu precădere, imnografiei noastre ortodoxe, legată direct și de iconografie.

Sărbătoarea Floriilor la Caransebeș

La praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit diacon teologul Bona Tarța Negoiță pe seama catedralei istorice. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul catedralei, „Gheorghe Dobreanu”. Referindu-se la importanța sărbătorii, Preasfințitul Lucian a subliniat: „Astăzi, într-un mod festiv am prăznuit și hramul catedralei istorice și ne-am bucurat să fim împreună cu toți credincioșii, ctitorii și binefăcătorii acestei reprezentative biserici din cetatea Caransebeșului”. La final a fost lansat compact discul cu paraclisul Sfinților Împărați Constantin și Elena, interpretat de corul Episcopiei Caransebeșului și pus pe note de pr. Gheorghe Tistu. În încheiere, corul Episcopiei Caransebeșului, format din preoții, diaconii și cântăreții de la cele două catedrale episcopale din Caransebeș, au susținut un recital de cântări din Paraclisul Sfinților Împărați Constantin și Elena. „În cadrul manifestărilor organizate cu prilejul Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, Episcopia Caransebeșului a realizat un compact disc cu slujba Paraclisului Sfinților Împărați Constantin și Elena. Paraclisul reprezintă o premieră națională, deoarece nu a fost niciodată așezat pe note în versiunea română a textului, fiind compus după modul glasului VIII tetrafonic, având o structură melodică după podobiile Paraclisului Maicii Domnului”, a mărturisit pr. Gheorghe Tistu.

Duminica Floriilor prăznuită la Timișoara

Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de Florii la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Paisie a tâlcuit Evanghelia de la Ioan 12, 1-18, în care se relatează Ungerea Mântuitorului nostru Iisus Hristos în Betania și Intrarea triumfătoare a Domnului în Ierusalim.

După oficierea Sfintei Liturghii, toți credincioșii au primit ramuri de salcie, special pregătite de preoții și diaconii Catedralei mitropolitane. Ca în fiecare an, catedrala s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru credincioșii veniți să ia parte la Marele Praznic al Floriilor, foarte mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

Comentarii Facebook


Știri recente