Duminica Floriilor la Catedrala mitropolitană din Iași

Marea sărbătoare a Intrării Domnului în Ierusalim, cunoscută în popor sub numele de Florii, a continuat ieri, 28 aprilie 2013, la Catedrala mitropolitană din Iași cu slujba Sfintei Liturghii oficiată de IPS Mitropolit Teofan, după ce sâmbătă după-amiază a avut loc pe străzile orașului o frumoasă procesiune, la care au participat aproape 1.000 de credincioși.

După ce sâmbătă credincioșii din Iași au participat la procesiunea dedicată marelui praznic al Floriilor, ieri, 28 aprilie 2013, la Catedrala mitropolitană a avut loc Sfânta Liturghie a acestei sărbători, ce a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un numeros sobor slujitor. Conform tradiției, atât înaltul ierarh, cât și soborul slujitor au venit de la reședința mitropolitană spre catedrală cu ramuri de salcie în mâini, fiind așteptați de credincioși în același mod. De asemenea, atât veșmintele Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, cât și ale preoților și diaconilor, dar și acoperămintele sfintei mese din altar au fost de culoare verde, în amintirea ramurilor celor care l-au întâmpinat pe Mântuitorul Hristos în Ierusalimul de altădată, dar și ca simbol al culorii vieții și al lemnului Sfintei Cruci. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus” al Catedralei mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita.

După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Ioan, capitolul al XII-lea, versetele de la 1 la 18, în care s-a relatat Ungerea Mântuitorului Iisus Hristos în Betania, dar și Intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, IPS Teofan a rostit cuvântul de învățătură, făcând referire la alegerile umanității de-a lungul timpului.

„Amintim astăzi o clipă binecuvântată din istoria neamului omenesc, anume smerenia Domnului Hristos, care, paradoxal, se arată majestuos prin intrarea Sa în Ierusalim, deși era călare pe un asin. Majoritatea poporului L-a aclamat și L-a mărturisit ca Domn și Dumnezeu, strigând: «Osana, Fiul lui David, bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului», anticipând prin strigătele lor de bucurie mântuirea ce avea să vină asupra lumii prin jertfa, moartea și Învierea Mântuitorului Hristos. Însă, o parte dintre oameni, cei care se considerau înțelepți și care erau rânduiți să arate oamenilor calea care duce la Dumnezeu, erau tulburați, erau frământați, erau îngândurați, văzând bucuria cu care poporul, în marea lui parte, îl primea pe Domnul. De-a lungul întregii istorii a omenirii, acesta s-a împărțit în două: cei care L-au primit pe Mântuitorul Iisus Hristos în Ierusalimul inimii lor și cei care nu L-au primit, stând deoparte sau luptând chiar împotriva Lui și a ucenicilor Lui”, s spus Înaltpreasfinția Sa potrivit Ziarul Lumina.

În cadrul Sfintei Liturghii, numeroși credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a binecuvântat pe cei prezenți, dăruindu-le ramuri de salcie sfințite.

Comentarii Facebook


Știri recente